Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον θα πρέπει να παραιτηθεί πρόωρα εάν επανεκλεγεί στον θώκο στις εκλογές της 7ης Μαΐου, προκειμένου το Συντηρητικό Κόμμα, του οποίου ηγείται, να έχει ικανό χρόνο για να επιλέξει τον νέο του ηγέτη, έκρινε σήμερα ένα εξέχων μέλος της κυβέρνησής του, πυροδοτώντας εκ νέου την σεναριολογία για ένα ζήτημα που ο ηγέτης της βρετανικής δεξιάς επιθυμούσε να κλείσει.

Τα σχόλια του Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, την παραμονή της επίσημης έναρξης της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει της πιο αμφίρροπης εκλογικής αναμέτρησης στη Βρετανία από τη δεκαετία του 1970, μοιάζει να έρχεται σε αντίθεση με τη στάση του ιδίου του Κάμερον κι αναμένεται ότι θα προκαλέσει την οργή των διαμορφωτών στρατηγικής των Τόρις, που επιδίωκαν να στρέψουν την προσοχή της κοινής γνώμης στην ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κάμερον κατέπληξε τους υπουργούς του την περασμένη εβδομάδα, όταν δήλωσε ότι δεν θα διεκδικήσει τρίτη θητεία στην περίπτωση που επανεκλεγεί στις εκλογές του Μαΐου. Η αποκάλυψη αυτή έπληξε τελικά τον ίδιο τον Κάμερον, πυροδοτώντας φρενίτιδα στα ΜΜΕ που διερωτώνται ποιος θα τον διαδεχθεί και καλλιεργώντας την εντύπωση ότι είναι ένας πρωθυπουργός ανήμπορος και υπό προθεσμία.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, που διαβεβαιώνει ότι θέλει να υπηρετήσει πλήρη θητεία εάν επανεκλεγεί, αναγκάστηκε να αποκρούσει, μιλώντας στο κοινοβούλιο, τις επικρίσεις περί του ότι υπονόμευσε μόνος του τη θέση του και προσπάθησε να κλείσει το θέμα.

Όμως ο Ντάνκαν Σμιθ, υπουργός Εργασίας και Ασφαλίσεων και πρώην ηγέτης των Τόρις και ο ίδιος, άνοιξε ξανά το ζήτημα σήμερα, δηλώνοντας πως ο Κάμερον πρέπει να παραιτηθεί πριν από το τέλος της πενταετούς θητείας της επόμενης Βουλής των Κοινοτήτων, ώστε να υπάρξει το περιθώριο για την ανάδειξη του επόμενου ηγέτη των Συντηρητικών ενόψει των εκλογών του 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρέπει (να παραιτηθεί). Αλλά έχω τεράστια πίστη στον πρωθυπουργό», δήλωσε ο Ντάνκαν Σμιθ στην εκπομπή «Andrew Marr Show» του BBC, εκτιμώντας ότι ο Κάμερον θα είναι μολαταύτα σε θέση να φέρει σε πέρας «ουσιαστικά μια πλήρη θητεία».

«Φυσικά θα υπάρξει διεκδίκηση (της ηγεσίας του Συντηρητικού Κόμματος) κάποια στιγμή. Αλλά πρέπει να σας πω ότι θα είναι ένας αγώνας πάνω στις πλάτες ενός επιτυχημένου πρωθυπουργού, ο οποίος έκανε κάτι που οι περισσότεροι πρωθυπουργοί δεν έχουν κάνει: είπε ότι γνωρίζει πότε είναι καιρός να αποχωρήσει».

Ο Ντάνκαν Σμιθ πρόσθεσε πάντως ότι θα τον «λυπούσε» η παραίτηση του Κάμερον.

Συνεργάτες του Κάμερον τονίζουν ότι η αποφασιστικότητα του Κάμερον να υπηρετήσει πλήρη θητεία αν επανεκλεγεί παραμένει αμετάβλητη

Οι Συντηρητικοί εμφανίζονται να ισοψηφούν με το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, αν και μια έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα δίνει στους Εργατικούς προβάδισμα τεσσάρων εκατοστιαίων μονάδων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης