Οι ΗΠΑ έριξαν περισσότερες βόμβες στο Αφγανιστάν τον Μάρτιο, από όσες μαζί στο Ιράκ και στη Συρία.

Κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι η πολεμική προσοχή του αμερικανικού Πενταγώνου κάνει παλινδρομήσεις. Και τώρα επικεντρώνεται στη χώρα όπου οι ΗΠΑ εισέβαλαν το 2001, με πρόφαση τον αλήστου μνήμης Οσάμα μπιν Λάντεν, και κατόπιν με απώτερο στόχο τους τζιχαντιστές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου, (ISIS) μετά το 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε όσους αρέσουν τα στατιστικά, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Μαχητικής Αεροπορίας (USAF) τα αμερικανικά μαχητικά έπληξαν με 339 βόμβες στόχους στο Αφγανιστάν, σε σύγκριση με τις 294 με τις οποίες είχαν βομβαρδίσει στόχους στο Ιράκ και στη Συρία. Τον Μάρτιο του περασμένου χρόνου, η αμερικανική αεροπορία είχε ρίξει 203 βόμβες στο Αφγανιστάν, ενώ ο αριθμός των βομβών που έπληξαν στόχους στο Ιράκ και τη Συρία ξεπερνούσαν τις 3.878.

Αμερικάνικο “F-16 Falcon’’ απογειώνεται από την αεροπορική βάση Bagram στο Αφγανιστάν για νυχτερινό βομβαρδισμό (ΑΥΓ. 2017/ Reuters)

Σημαντικό ρόλο στη μείωση αυτή παίζει το γεγονός ότι μετά τη ρωσική επέμβαση το 2015 στη Συρία και τους βομβαρδισμούς από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους από το 2014, οι τζιχαντιστές που κάποτε έλεγχαν εκτεταμένες περιοχές στο κεντρικό Ιράκ και στη βόρεια-κεντρική Συρία περιορίζονται πλέον σε ελάχιστα απομονωμένα τμήματα στην έρημο, κοντά στην ιρακινο-συριακή μεθόριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Αφγανιστάν, οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί έχουν στόχους τις δυνάμεις των Ταλιμπάν, που εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά δραστήριες, αν και έχουν περάσει 17 χρόνια από την εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων (και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ) με πρόσχημα τον «πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας» σύμφωνα με το σύνθημα που επικράτησε το 2001.

Τώρα μαζί με τους Ταλιμπάν, έχει συμμαχήσει και πολεμά τις ξένες δυνάμεις, το «Khorasan» που αποτελείται από Πακιστανούς Ταλιμπάν, οι οποίοι είναι πιστοί στο «Ισλαμικό Χαλιφάτο».

Οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές έγιναν με αεροσκάφη B-52, F-16 και A-10, βομβαρδίζοντας τον Μάρτιο με στόχο στρατιωτικά κέντρα, εργοστάσια και αποθήκες ναρκωτικών των Ταλιμπάν και σύμφωνα με την USAF προκάλεσαν ζημίες μεγαλύτερες από $40 εκατομμύρια.

Επιπτώσεις από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν

O ηγέτης του βρετανικού Εργατικού Κόμματος Jeremy Corbyn είναι ο πολιτικός που εξέφρασε πρόσφατα τις ανησυχίες του για την κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν. Όπως δήλωσε στη «Mirror»: «Έπειτα από 16 χρόνια αιματοχυσία και καταστροφή, οι Ταλιμπάν δεν έχουν ηττηθεί και η τρομοκρατία απειλεί όχι μόνο την ίδια αλλά και γειτονικές της χώρες. Συνεχίζοντας να στέλνουμε στρατεύματα και προσπαθώντας να νικήσουμε σε έναν μάταιο πόλεμο, αυξάνουμε απλώς τα δεινά του αφγανικού λαού».

Το Αφγανιστάν είναι η χώρα στον κόσμο όπου έχουν τοποθετηθεί περισσότερες νάρκες από οπουδήποτε αλλού. Μερικές υπάρχουν από την περίοδο των Σοβιετικών (1979-1989). Σχεδόν δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει κάποιο θύμα από έκρηξη νάρκης.

Υπολογίζονται σε περισσότερους από 800.000 oι Αφγανοί που έχουν καταστεί ανίκανοι από νάρκη και στην πλειονότητά τους είναι παιδιά.

Η κατάσταση της υγείας των κατοίκων χαρακτηρίζεται «δραματική» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού, ασθένειες που βρίσκονται υπό έλεγχο στις περισσότερες χώρες εξακολουθούν να προκαλούν θανάτους και ανικανότητες στο Αφγανιστάν, όπου είναι σχεδόν παντελής η έλλειψη εμβολίων. Από αυτό το γεγονός και μόνον, εφέτος παρατηρήθηκαν 35.000 περιπτώσεις θανάτων από ιλαρά.

Υπολογίζεται επίσης πως τα μισά παιδιά κάτω των πέντε χρόνων υποφέρουν από χρόνια ασιτία, γεγονός που προκαλεί και πολλές ψυχικές ασθένειες.

Επίσης, παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν διατεθεί από τις ΗΠΑ, για την καταπολέμηση των ναρκωτικών στη «χώρα της παπαρούνας», έρευνα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδειξε πως ακόμη και νεαρά παιδιά έχουν εθιστεί στο όπιο. Στο 25% των κατοικιών όπου διαμένουν οπιομανείς ενήλικες, εξετάσεις που έγιναν έδειξαν πως τα παιδιά που ζουν εκεί παρουσιάζουν επιπτώσεις από έκθεση σε περιβάλλον με ναρκωτικά. Χώρια από τον κίνδυνο που προκαλείται από τη διάδοση του ιού HIV, λόγω της χρήσης της ίδιας μολυσμένης σύριγγας από πολλά άτομα.

Σύμφωνα με έρευνες, η κατάσταση της υγείας των γυναικών στο Αφγανιστάν είναι πολύ δύσκολη λόγω των θρησκευτικών περιορισμών αλλά και της έλλειψης γυναικολόγων. Περί τις 17 γυναίκες πεθαίνουν σε κάθε 1.000 γέννες. Και αυτό επειδή οι περισσότερες γέννες πραγματοποιούνται κατ΄ οίκον, χωρίς την ύπαρξη κάποιας μαίας.

Οι περισσότεροι ιατροί και ειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό έχουν εγκαταλείψει την επικίνδυνη αυτή χώρα. Ο βρετανικός Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε πως 770 νοσοκομεία έχουν κλείσει είτε λόγω πολεμικών καταστροφών είτε από έλλειψη προσωπικού.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης