Από τη στιγμή που ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι εμφανίστηκε στην αίθουσα Τύπου χθες το απόγευμα δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι θα ανακοίνωνε κάτι σοβαρό, σχολιάζει το CNN.

Ωστόσο, κατά το 24ωρο που προηγήθηκε της συνέντευξης Τύπου του Κέλι, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ είχε εμπλακεί σε μία φραστική διαμάχη σχετικά με το τι ακριβώς είπε ο πρόεδρος στη Μιέσια Τζόνσον, τη χήρα του ενός από τους τέσσερις Αμερικανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν από ενέδρα τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στον Νίγηρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη μεριά της, η Φρεντερίκα Γουίλσον, η οποία είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και εκλέγεται για το Δημοκρατικό Κόμμα στη Φλόριντα, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είπε στη χήρα του στρατιώτη ότι ο άνδρας της «γνώριζε τι θα αντιμετώπιζε» και ότι η φράση αυτή την αναστάτωσε και τη στενοχώρησε βαθύτατα. Η αναφορά της γερουσιαστή των Δημοκρατικών φαίνεται να υποστηρίχτηκε και από ένα μέλος της οικογένειας του στρατιώτη.

Από την άλλη μεριά, ο Τραμπ δήλωσε ότι το τηλεφώνημα ήταν ευγενικό και έγινε με σεβασμό καθώς και ότι η Γουίλσον δεν έλεγε την αλήθεια για λόγους κομματικής προκατάληψης.

Ο Κέλι είναι απόστρατος στρατηγός που έχει τον σεβασμό ακόμη και των πολιτικών αντιπάλων του Τραμπ, ενώ είναι περισσότερο σημαντικό ότι ο ίδιος έχασε τον γιο του Ρόμπερτ από μάχη που έγινε στο Αφγανιστάν το 2010. Ο στρατηγός μπήκε στην αίθουσα Τύπου και στη συναισθηματική ομιλία του αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο οι Αμερικανοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης μεταφέρονται πίσω στα σπίτια τους, αλλά και στην απόδοση των στρατιωτικών τιμών από τους συναδέλφους τους. Παράλληλα, ο Κέλι τόνισε ότι είναι πάντοτε οι «καλύτεροι» της αμερικανικής κοινωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο λόγος του ήταν ιδιαίτερα συναισθηματικός, μετά και την προσωπική του εμπειρία από την απώλεια του γιου του. Τα λόγια του δεν ήταν τα λόγια ενός πολιτικού που έπρεπε να πει τις σωστές λέξεις, αλλά ενός ανθρώπου που έχει βιώσει το κόστος της απώλειας και γνωρίζει το τίμημα της υπέρτατης θυσίας. Ήταν δύσκολο κάποιος να μη συγκινηθεί από τα πρώτα λεπτά της ομιλίας του στρατηγού και την προσωπική του εμπειρία από την απώλεια του γιου του.

Αμέσως μετά, ο Κέλι πέρασε στο πολιτικό επίπεδο, αλλά και στην προσπάθεια να αποκαταστήσει το πρόβλημα που προκλήθηκε από την παρέμβαση του Τραμπ. Ο Κέλι θυμήθηκε τι του είχε πει ο καλύτερός του φίλος, ο στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, πρόεδρος του Στρατιωτικού Μεικτού Επιτελείου των ΗΠΑ και πρώην διοικητής των Αμερικανών Πεζοναυτών, όταν σκοτώθηκε ο γιος του. «Έκανε ακριβώς αυτό που ήθελε να κάνει όταν σκοτώθηκε. Ήξερε ότι θα μπορούσε να είναι στο 1% των απωλειών. Ήξερε ποιες ήταν οι πιθανότητες, επειδή ακριβώς βρισκόμαστε σε πόλεμο. Όταν πέθανε, τον τίμησαν οι φίλοι του, που είναι οι καλύτεροι άνδρες του πλανήτη. Αυτό ακριβώς προσπάθησε να πει ο πρόεδρος στις τέσσερις οικογένειες» είπε ο Κέλι και πρόσθεσε: «Εξέφρασε τα συλλυπητήριά του κατά τον καλύτερο τρόπο που μπορούσε».

Η ουσία της υπόθεσης: O Τραμπ είπε τα λόγια που η Γουίλσον δήλωσε ότι ανέφερε ο πρόεδρος, αλλά δεν εννοούσε αυτά που η Γουίλσον (αλλά και η Τζόνσον) κατάλαβαν. Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει το επιχείρημα του Κέλι για το πόσο δύσκολο είναι για έναν πρόεδρο των ΗΠΑ να τηλεφωνεί στις οικογένειες των ανδρών και γυναικών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο. Επίσης, δεν υπάρχουν εύκολες λέξεις που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τους ανθρώπους αυτούς από τον πόνο της απώλειας.

Ωστόσο, η στιγμή κατά την οποία η τοποθέτηση του Κέλι έγινε ουσιαστικά πολιτική ήταν όταν άσκησε κριτική στη Γουίλσον, ενώ από τα όσα ανέφερε ο ίδιος αμέσως μετά διαφάνηκε ότι δεν είχε ενημερωθεί σωστά για τα όσα έχει πει ο Τραμπ διαχρονικά στο παρελθόν, αλλά και τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί για τη συμπεριφορά του έναντι των γυναικών.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Κέλι έκανε έμμεση αναφορά και στην υπόθεση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, δηλώνοντας: «Όταν ήμουν παιδί, πολλά πράγματα ήταν σεβαστά στη χώρα μας. Οι γυναίκες ήταν σεβαστές και συμπεριφερόσουν σ’ αυτές με αξιοπρέπεια». Ωστόσο, η τοποθέτηση αυτή του Κέλι δύσκολα συμβιβάζεται με τα σχόλια που είχε κάνει ο Τραμπ στο βίντεο με τη σεξουαλικά προκλητική συμπεριφορά του έναντι των γυναικών (Access Hollywood tape).

Η αναφορά του Κέλι στις οικογένειες των Αμερικανών ηρώων πολέμου και πως αυτές πρέπει να μένουν εκτός των πολιτικών αντιπαραθέσεων ήταν επίσης ένα άλλο σημείο διαφοροποίησης σε σύγκριση με προηγούμενες δηλώσεις του Τραμπ. Στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα του 2016 και παρά τις συμβουλές για το αντίθετο των συμβούλων και στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο Τραμπ είχε επιτεθεί φραστικά κατά του Κιζρ Καν, ενός πατέρα που έχασε τον γιο του στο Ιράκ, μετά την ομιλία που είχε κάνει ο Καν στο κεντρικό συνέδριο των Δημοκρατικών. «Ποιος το έγραψε αυτό; Μήπως αυτοί που γράφουν τους λόγους της Χίλαρι;» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Τραμπ. «Νομίζω ότι έχω κάνει πολλές θυσίες. Δουλεύω πολύ, πολύ σκληρά» είχε πει ο ίδιος σχολιάζοντας την ομιλία του Καν για τη θυσία του γιου του στον πόλεμο του Ιράκ.

Ο Τραμπ αμφισβήτησε επίσης τον Βετεράνο γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων Τζον Μακέιν, ο οποίος βασανίστηκε και κρατήθηκε αιχμάλωτος στο Βιετνάμ για χρόνια, ότι είναι ήρωας πολέμου.

«Δεν είναι ήρωας πολέμου» είχε δηλώσει ο Τραμπ για τον Μακέιν. «Ήταν ήρωας πολέμου, επειδή αιχμαλωτίστηκε. Μου αρέσουν οι άνθρωποι που δεν αιχμαλωτίζονται» είχε συμπληρώσει, κάνοντας πιο αιχμηρή την κριτική του στο πρόσωπο του βετεράνου γερουσιαστή.

Ήταν η δεύτερη εμφάνιση που πραγματοποίησε ο Κέλι στην αίθουσα Τύπου του Λευκού Οίκου μέσα σε χρονικό διάστημα λίγων ημερών και σε αντίθεση με την τακτική των προκατόχων του, στη θέση του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου. Στην πρώτη του συνέντευξη είχε διαβεβαιώσει για την πρόθεσή του να μην παραιτηθεί, διαψεύδοντας αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ, ενώ είχε ακολουθήσει το παράδειγμα του Αμερικανού ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος επίσης σε συνέντευξή του που προηγήθηκε διαβεβαίωσε για την παραμονή του στη θέση του.

Την περίοδο που διανύουμε έχει κλιμακωθεί η φραστική ένταση στις σχέσεις του προέδρου Τραμπ με δύο κορυφαίους γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων, τον Μπομπ Κόρκερ και τον Μακέιν. Η κλιμάκωση των φραστικών επιθέσεων μεταξύ των γερουσιαστών και του Αμερικανού προέδρου θέτει σε αμφισβήτηση τη στάση που θα κρατήσουν στην ψήφιση του νομοσχεδίου της φορολογικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ, αλλά και προσωπικά ο ίδιος ο πρόεδρος. Ο Κόρκερ έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, εάν αυτό προκαλεί αύξηση του ελλείμματος των ΗΠΑ.

Πηγή: CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης