Του Κώστα Μπετινάκη

Ο ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα έκανε επείγουσα έκκληση να συγκεντρωθούν $2 δισεκατομμύρια για ανθρωπιστική βοήθεια προς την Υεμένη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για όσους έχουν ξεχάσει: Πρόκειται για την φτωχότατη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου που πλήττεται ταυτόχρονα από εμφύλιο πόλεμο αλλά και πολεμικές επιχειρήσεις στρατιωτικού συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία, εδώ και δύο χρόνια.

Στην ανακοίνωση του ΟΗΕ αναφέρεται ότι περίπου 12 εκατομμύρια κάτοικοι της Υεμένης – περίπου ο μισός πληθυσμός της- λιμοκτονούν και χρήζουν άμεσης βοήθειας.

Στην δραματική έκκληση των Ηνωμένων Εθνών καλούνται τα κράτη του Κόσμου να προστρέξουν και να βοηθήσουν την οικονομική αυτή εκστρατεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Υεμένη ακόμη και πριν ξεσπάσει ο πόλεμος συγκαταλεγόταν στις φτωχότερες χώρες στον Κόσμο.

Ο Stephen O’Brien, επικεφαλής του γραφείου επιχειρήσεων ανακούφισης του διεθνούς οργανισμού κάλεσε τα κράτη –μέλη να λάβουν αμέσως δράση για το ζήτημα. ο επίσης αξιωματούχος του ΟΗΕ Jan Egeland, επισημαίνοντας πόσο ζωτικής σημασίας είναι η αντιμετώπιση της εξαιρετικά επικίνδυνης κατάστασης που επικρατεί στην Υεμένη είπε: «Αν δεν σκοτώσουν οι βόμβες, τότε ένας επίπονος αργός θάνατος καιροφυλαχτεί- η πείνα».

Οι σχολιαστές πάντως, επισημαίνουν ότι ο ΟΗΕ, όπως και στην περίπτωση της Συρίας, από την αρχή δεν αντιμετώπισε με την πρέπουσα σοβαρότητα την κατάσταση στη ν Υεμένη, με επακόλουθο την ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει πλέον.

Δημοσιεύματα μάλιστα, υποστηρίζουν πως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Σαουδική Αραβία, που βρίσκονται πίσω από τον πόλεμο στην Υεμένη είτε αμέσως είτε εμμέσως (όπως και στη Συρία), κανονικά θα πρέπει να επιμερισθούν αυτό το ποσό.

Η Σαουδική Αραβία υποστηρίζεται πλήρως από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία στις πολεμικές της επιχειρήσεις εναντίον της Υεμένης. Η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο πουλάνε στο σαουδαραβικό καθεστώς μαχητικά αεροσκάφη «F-16» και «Typhoon» και τις βόμβες που χρησιμοποιούν. Και στα πολεμοδφόδια περιλαμβάνονται και οι απαγορευμένες διεθνώς θραυσματικές βόμβες.

Ένα μέτρο για τα οικονομικά οφέλη από τις πωλήσεις αυτές προς την Σαουδική Αραβία που έχουν ΗΠΑ και Βρετανία, είναι πως από το Μάρτιο του 2015 η Βρετανία μόνο, πούλησε οπλικά συστήματα αξίας τεσσάρων δις στο σαουδαραβικό καθεστώς.

Στις αρχές της εβδομάδας ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώθηκε πως ήρε το πάγωμα των πωλήσεων οπλικών συστημάτων στη Σαουδική Αραβία που είχε επιβάλει μόλις πρόσφατα η προηγούμενη διακυβέρνηση Ομπάμα.

Πάντως η διακυβέρνηση Ομπάμα, είχε πλημμυρίσει με οπλικά συστήματα αξίας $115 δισεκατομμυρίων σε διάστημα οκτώ χρόνων.

Όπως το συνηθίζει ο (ελεγχόμενος) δυτικός Τύπος –όπως και με την περίπτωση της Συρίας είναι γεμάτος από τα επίσημα κυβερνητικά ψεύδη που πραποιούν τα πραγματικά γεγονότα στην Υεμένη.

Για παράδειγμα η βρετανική ”Independent’’ επιμένει πως αιτία του «κακού» είναι ο εμφύλιος που ξέσπασε το 2015.

Αναπαράγει όπως και η πλειοψηφία του δυτικού Τύπου τους ισχυρισμούς της Ουάσινγκτον του Λονδίνου και του Ριάντ ότι «υποστηρίζουν τη νόμιμη κυβέρνηση της Υεμένης».

Η αλήθεια είναι πως οι Δυτικοί και οι Σαουδάραβες υποστηρίζουν το απόλυτα ελεγχόμενο από τους Σαουδάραβες καθεστώς του Abdu Rabbo Mansour Hadi που ανετράπη με λαϊκή εξέγερση το 2011.

Η αποκαλούμενη «διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση» δεν ήταν παρά ένα διεφθαρμένο καθεστώς που φιλοξενείται πλέον σε παλάτια της Σαουδικής Αραβίας, όπου έχει καταφύγει.

Και οι σαουδαραβικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται πλήττοντας αδιακρίτως κατοικημένες περιοχές, σχολεία, νοσοκομεία αγορές και τζαμιά με αμερικάνικες και βρετανικές βόμβες, σκορπίζοντας το θάνατο σε γυναικόπαιδα ξεκληρίζοντας ολόκληρες οικογένειες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης