Τον Έλληνα πρωθυπουργό καθιστά προσωπικά υπεύθυνο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την έκβαση των διαπραγματεύσεων Αθήνας – εταίρων και θεσμών τους επόμενους μήνες.

“Τον λόγο πλέον έχει ο Αλέξης Τσίπρας. Αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω βοήθεια” προειδοποιεί σε συνέντευξή του στη Bild της Κυριακής ο κ. Σόιμπλε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ίδια συνέντευξη, ο Γερμανός υπουργός μιλάει για τον Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και τις συνέπειες μίας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Περισσότερες λεπτομέρειες από τη συνέντευξη αναμένονται την Κυριακή.

Είπαμε αλλεπάλληλα “όχι” σε συνθήκες αφόρητης πίεσης με χαρακτήρα ανοιχτού εκβιασμού» τόνισε στο μεταξύ για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

“Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε με κανέναν τις αρχές μας και την ιστορία μας… Δεν πρόκειται να δραπετεύσουμε από τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει μπροστά στα στις δυσκολίες όπως ελπίζουν κάποιοι, και θα διαψευσθούν” διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση εξέτασε ακόμη και το σενάριο “τελικής σύγκρουσης” με τους εταίρους τόνισε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

“Ανεξάρτητα από τη συμφωνία του Απριλίου, η οποία είναι βασισμένη και επικεντρωμένη στις μεταρρυθμίσεις, προτιθέμεθα να αρχίσουν οι συνομιλίες με τους εταίρους και τους θεσμούς σχετικά με τη βιωσιμότητα και την αναδιάρθρωση του χρέους” αναφέρει από την πλευρά του σε συνέντευξή του στο Associated Press o υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Στις δηλώσεις της εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για το πρωτογενές πλεόνασμα απάντησε νωρίτερα το Σάββατο, χωρίς πάντως να την κατονομάζει, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας ότι “δεν συνάδουν ούτε με το πνεύμα ούτε και με το γράμμα της πρόσφατης απόφασης του Eurogroup.”

Όπως δήλωσε την Παρασκευή η κ. Μαριάνε Κοτέ το Eurogroup αποφάσισε να ληφθούν υπόψη οι “οικονομικές περιστάσεις” μόνο για το 2015. “Τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να τηρηθεί ο στόχος ενός πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ” ανέφερε.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης