Μπορεί η προσφυγική κρίση να έχει διχάσει την Ευρώπη, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις -ως επί το πλείστον αρνητικές- για την επαρκή αντιμετώπιση του προβλήματος, υπάρχουν ωστόσο αρκετοί που… θησαυρίζουν από αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Μπερτ Κάλσον, Σουηδός μεγιστάνας, ο οποίος παρότι επικρίνει την εισροή μεταναστών (σ.σ.: υπήρξε μάλιστα επικεφαλής πολιτικής παράταξης κατά της μετανάστευσης), η εταιρία του στεγάζει 5.000 πρόσφυγες μισθώνοντας… με το αζημίωτο δημόσια κτήρια. 

Η εταιρεία του Μπερτ Κάλσον, ονόματι Jokarjo, στεγάζει περίπου 5.000 μετανάστες σε 30 σημεία της σουηδικής επικράτειαςΟ Σουηδός επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης δισκογραφικής εταιρείας και πρώην τηλεοπτική διασημότητα δεν σταματά να μετρά τα κέρδη του από την υποδοχή προσφύγων στη χώρα του: Η Σουηδία δέχεται τους περισσότερους κατά κεφαλήν αιτούντες άσυλο από οποιοδήποτε άλλο κράτος στην Ευρώπη και ο Κάρλσον κερδίζει μια περιουσία από κρατικά κονδύλια που δίνονται για τη στέγασή τους.

Ειδικότερα, η εταιρεία του, ονόματι Jokarjo, στεγάζει περίπου 5.000 μετανάστες σε 30 σημεία της σουηδικής επικράτειας, εξασφαλίζοντας έτσι για τον εαυτό του τη θέση του κύριου συνεργάτη της κυβέρνησης στην προσωρινή στέγαση των αιτούντων άσυλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι πρόκειται για έναν επιχειρηματικό κλάδο που αναμένεται να διπλασιάσει τον τζίρο του αυτόν τον χρόνο, μετά τον τριπλασιασμό του το 2014.

«Είμαι ο καλύτερος στη Σουηδία σε ό, τι έχει να κάνει με την επιχειρηματικότητα» υποστηρίζει ο ίδιος, με το ύφος του να παραπέμπει λιγάκι στον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι εντυπωσιακές επιδόσεις της εταιρείας του αποτελούν μια υπενθύμιση πως η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη είναι εκτός των άλλων μια κερδοφόρα επιχείρηση: Από τους Τούρκους αγοραπωλητές σωσίβιων στην παραλία της Αλικαρνασσού (Μπόντρουμ) έως τις εταιρείες τουριστικών λεωφορείων στα Βαλκάνια που πωλούν εισιτήρια για τις διαδρομές από σύνορα σε σύνορα σε όσους αναζητούν αγωνιωδώς ένα καλύτερο μέλλον μακριά από τα δεινά του πολέμου.

Ο ίδιος, πάντως, συνεχίζει να υποστηρίζει ότι πως «η Σουηδία πρέπει να ξοδεύει λιγότερα χρήματα για τους μετανάστες».

Προσφυγικό… real estate

Με το ένα χέρι να οδηγεί το αυτοκίνητο του μάρκας Saab -γεμάτο με αυτοκόλλητα από το καλοκαιρινό του θέρετρο δίπλα σε λίμνη – και με το άλλο να κρατά ένα iPhone και να συζητά για δουλειές, ο Κάρλσον υποστηρίζει πως εντόπισε νωρίς την ανάγκη για στέγαση των μεταναστών και ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια να την παρέχει στη μισή τιμή από αυτήν που πλήρωνε το κράτος εκείνη την περίοδο.

Χωρίς άλλα διαθέσιμα διαμερίσματα για τους αιτούντες άσυλο, η σουηδική υπηρεσία μετανάστευσης πληρώνει εταιρείες για να τους στεγάσει σε κτήρια, όπως ξενοδοχεία και ξενώνες που δεν χρησιμοποιούνταιΗ Σουηδία, μια χώρα μόλις 9,8 εκατ. κατοίκων, δέχτηκε 81.000 πρόσφυγες τον περασμένο χρόνο και αναμένεται να ξεπεράσει αυτόν τον αριθμό μέχρι το τέλος του 2015. Η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει 4,8 δισ. δολάρια για τη μετανάστευση και την κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 4% του συνολικού προϋπολογισμού της Σουηδίας για το 2016. Χωρίς άλλα διαθέσιμα διαμερίσματα για τους αιτούντες άσυλο, η σουηδική υπηρεσία μετανάστευσης πληρώνει εταιρείες για να τους στεγάσει σε κτήρια, όπως ξενοδοχεία και ξενώνες που δεν χρησιμοποιούνται.

Ο αναπτυσσόμενος επιχειρηματικός τομέας έχει προσελκύσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των Wallenbergs, μια από τις ισχυρότερες βιομηχανικές οικογένειες της Σουηδίας. Το μεγαλύτερο κομμάτι της… πίτας έχει η Jokarjo. Τα κέρδη της από την προσωρινή στέγαση των προσφύγων μόνο για φέτος ανέρχονται σε 20,2 εκατ. δολάρια, τρεις φόρες περισσότερα από τους ανταγωνιστές της.

Η υπηρεσία μετανάστευσης εκτιμά πως η στέγαση των αιτούντων άσυλο θα στοιχίσει περίπου 359,3 εκατ. δολάρια αυτόν το χρόνο, χωρίς να περιλαμβάνεται το κόστος φροντίδας ασυνόδευτων παιδιών.

Σταματώντας σε μια καφετέρια, ενώ μιλούσε στο τηλέφωνο για μια αγοραπωλησία μετοχών, ο Κάρλσον είχε ένα σύντομο τετ α τετ μ’ έναν Ιρανό μετανάστη που εργαζόταν στο ταμείο. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο τον έπεισε να εργαστεί σ’ ένα από τα σπίτια του για τους αιτούντες άσυλο ή σ’ ένα εργοστάσιο παρασκευής τροφίμων.

Οι κάτοικοι χαιρέτησαν τον Κάρλσον καθώς έφτανε στο Στόρα Έκεμπεργκ, ένα πρώην σανατόριο στην ύπαιθρο που τώρα στεγάζει περισσότερους από 500 μετανάστες από χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ. Εντός του κτηρίου υπήρχαν παιδιά από τη Σομαλία, τα οποία έπαιζαν πινγκ πονγκ, την ίδια στιγμή που άλλοι ένοικοι γυμνάζονταν. Οι διάδρομοι και οι χώροι ήταν καθαροί και η ατμόσφαιρα ήρεμη.

Εταιρικά κέρδη και εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών

Παρά τα χρήματα που κέρδισε από την πολυδιαφημισμένη γενναιοδωρία της Σουηδίας προς τους μετανάστες, ο ίδιος παραμένει επικριτικός για την πλουσιοπάροχη κυβερνητική δαπάνη.

«Αν θέλουν τους Σουηδούς Δημοκράτες στο 50%, να συνεχίσουν με την ίδια ακριβώς πολιτική», δήλωσε αναφερόμενος στην άνοδο του κόμματος που είναι ενάντια στη μετανάστευση και έγινε το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας στις εκλογές του περασμένου έτους.

Παρά τα χρήματα που κέρδισε από την πολυδιαφημισμένη γενναιοδωρία της Σουηδίας προς τους μετανάστες, ο Κάρλσον παραμένει επικριτικός για την πλουσιοπάροχη κυβερνητική δαπάνηΗ Σουηδία για καιρό περηφανευόταν για τη φήμη της να δέχεται πρόσφυγες. Ένας πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη χώρα μια «ανθρωπιστική υπερδύναμη». Από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία πριν από τέσσερα χρόνια, η Σουηδία βρέθηκε στην πρώτη γραμμή μπροστά από τους γείτονες της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσφέροντας στους Σύρους πρόσφυγες άμεσο μόνιμο καθεστώς κατοίκου και τους επέτρεψε να φέρουν γρήγορα τα μέλη των οικογενειών τους.

Αλλά μια αυξανόμενη μειοψηφία Σουηδών υποστηρίζει πως τέτοιες πολιτικές είναι απλά μη βιώσιμες. Ο Κάρλσον παραμένει έξω από την πολιτική από τότε που το δικό του λαϊκίστικο κόμμα ενάντια στη μετανάστευση -η Νέα Δημοκρατία- διαλύθηκε λόγω διαφωνιών. Στις γενικές εκλογές του 1991 άγγιξε το ανώτερο ποσοστό του, κερδίζοντας το 6,7% των ψήφων και 25 έδρες στη Βουλή.

Ο ίδιος ισχυρίζεται πως η εταιρεία του εξοικονομεί χρήματα από το κράτος, στεγάζοντας πιο οικονομικά τους αιτούντες άσυλο σε σχέση με τους ανταγωνιστές. Ωστόσο, ασκεί κριτική στις κυβερνητικές δαπάνες για τη φροντίδα των ασυνόδευτων παιδιών που αιτούνται άσυλο, υποστηρίζοντας ότι θα το έκανε με το ¼ των 225 δολαρίων που ξοδεύει καθημερινά η υπηρεσία μετανάστευσης στους δήμους για κάθε ανήλικο.

«Είμαστε ικανοποιημένοι με την Jokarjo. Είμαστε ικανοποιημένοι με τους περισσότερους από τους προμηθευτές», δήλωσε ο Τόλε Φούρουγκαρντ, που επιβλέπει τη στέγαση των αιτούντων άσυλο για την υπηρεσία μετανάστευσης.

«Συχνά γίνεται λόγος στον δημόσιο διάλογο ότι αποτελούν μη σοβαρούς εμπόρους που απλά βγάζουν χρήματα, αλλά η άποψη μας δεν είναι αυτή» πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης