«Πλήρωσα ένα τίμημα στη μεροληπτική αντιμετώπιση, αλλά ο απολογισμός είναι θετικός» αναφέρει ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο σε επιστολή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Corriere della Sera».

Ο Ναπολιτάνο θίγει και το θέμα της όλης διαδικασίας επανεκλογής του πριν από έναν χρόνο, ελλείψει άλλου κοινά αποδεκτού υποψηφίου, ενώ αναφέρεται και στις «πολεμικές» που ακολούθησαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν εννοώ να αναφερθώ αναλυτικά σε γεγονότα, μηχανορραφίες και συμπεριφορές που συνέβαλαν στην προσπάθεια σπίλωσης -σαφώς πέρα από κάθε δικαίωμα κριτικής- του προσώπου μου και του θεσμού που εκπροσωπώ. Το σημαντικό είναι ότι κατάφερα πάντα να διατηρήσω την αναγκαία γαλήνη για να πράξω το καθήκον μου, ανταποκρινόμενος στις προσδοκίες της χώρας και της δημοκρατικής της ζωής» τονίζει ο Ιταλός πρόεδρος.

Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, αναφέρεται στη σκληρή κριτική που δέχεται από το κίνημα «Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο, πολλά στελέχη του οποίου θεωρούν ότι η επανεκλογή του Ναπολιτάνο πέρυσι ήταν «προσυμφωνημένη».

Το ότι ξεκίνησε η διαδικασία οικονομικών, κοινωνικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων, προσθέτει ο Ιταλός πρόεδρος, παρά το ότι προέκυψε μια κυβερνητική κρίση, η αλλαγή της πλειοψηφίας που στηρίζει την κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο και η ανάληψη καθηκόντων από νέο πρωθυπουργό, τον οδηγεί στη διαπίστωση ότι ο απολογισμός των 12 μηνών που μόλις συμπληρώθηκαν είναι θετικός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στην επιστολή του προς την «Corriere della Sera» τονίζει ακόμη ότι «ευελπιστεί πως οι όλες συνθήκες υπέρ της αλλαγής του πολιτικού και θεσμικού συστήματος θα ενισχυθούν, ώστε να μπορέσει να αποδεσμευθεί, με εποικοδομητικό και εύλογο τρόπο, από τις ευθύνες τις οποίες ανέλαβε πριν από έναν χρόνο, εντός ξεκάθαρων ορίων θεσμικής αναγκαιότητας και προσωπικής αντοχής».

Μια σαφής αναφορά, η οποία, όπως υπογραμμίζουν πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης, σημαίνει ότι ο 88χρονος Ιταλός πρόεδρος, μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό ορίζοντα, θα μπορούσε να υποβάλει παραίτηση, ζητώντας από το Κοινοβούλιο να επιλέξει τον διάδοχό του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης