Ο απερχόμενος πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε πως ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είναι πιθανό να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.

Ο Γκιουλ ανέφερε το βράδυ της Τρίτης, μιλώντας με διευθυντές τουρκικών εφημερίδων, ότι, «απ΄ ό,τι φαίνεται», ο Νταβούτογλου θα παραλάβει την πρωθυπουργία από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατέχει τη θέση αυτή από το 2003.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ερντογάν εξελέγη πρόεδρος αυτόν τον μήνα και η ορκωμοσία του θα γίνει στις 28 Αυγούστου. Πρέπει σύντομα να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

«Είμαι αυτός που τον εισήγαγε (τον Νταβούτογλου) στην πολιτική και τη δημόσια διοίκηση» επισήμανε ο Γκιουλ, ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που έχει διατυπώσει μέχρι τώρα εικασία για το ποιος θα ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης. Το AKP πρόκειται να πραγματοποιήσει συναντήσεις αργότερα αυτήν την εβδομάδα για να αποφασίσει ποιον θα επιλέξει για την πρωθυπουργία.

Ο Νταβούτογλου είναι υπουργός Εξωτερικών από το 2009. Προηγουμένως ήταν σύμβουλος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής τόσο του Ερντογάν όσο και του Γκιουλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γκιουλ, εκ των ιδρυτών του AKP, παραιτείται από την προεδρία έπειτα από μόλις μία θητεία. Το πολιτικό μέλλον του παραμένει ασαφές, όμως έχει δηλώσει πως θα επιστρέψει στο κόμμα και ότι θα παραμείνει στην πολιτική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης