Ο ΟΗΕ απέρριψε προσφυγή του Λονδίνου κατά απόφασής του για την αυθαίρετη κράτηση του Ασάνζ

Ο ΟΗΕ απέρριψε προσφυγή του Λονδίνου κατά απόφασής του για την αυθαίρετη κράτηση του Ασάνζ
Ομάδα εργασίας του ΟΗΕ απέρριψε την προσφυγή της Βρετανίας κατά απόφασής του, σύμφωνα με την οποία ο ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ κρατείται αυθαίρετα, όπως έγινε γνωστό από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για την Αυθαίρετη Κράτηση αποφάσισε για την προσφυγή αυτήν στη διάρκεια της 77ης συνεδρίασής της, που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη από τις 21 έως τις 25 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε την Τετάρτη.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την απόρριψη της προσφυγής της Βρετανίας.

Έπειτα από αίτημα του Ασάνζ, η Ομάδα Εργασίας είχε εκτιμήσει τον Φεβρουάριο ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks είναι θύμα αυθαίρετης κράτησης από τον Ιούνιο του 2012, ημερομηνία κατά την οποία κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία.

Η Βρετανία είχε προσφύγει κατά της απόφασης αυτής.

Μετά την απόρριψή της, το Λονδίνο εξέφρασε την απογοήτευσή του: «Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν κρατείται και δεν κρατούνταν ποτέ αυθαίρετα στη Βρετανία» απάντησε σε ανακοίνωσή του ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Αμερικής, Άλαν Ντάνκαν.

«Απορρίπτουμε εντελώς την άποψη της Ομάδας Εργασίας του ΟΗΕ, είμαστε πολύ απογοητευμένοι που δεν αναθεώρησαν αυτήν την απόφαση που βρίθει λαθών» πρόσθεσε.

Ο Ασάνζ από τη μεριά του ζήτησε να μπορέσει άμεσα να αποκτήσει και πάλι ελευθερία κινήσεων.

«Τώρα που όλες οι προσφυγές έχουν απορριφθεί, αναμένω από τη Βρετανία και τη Σουηδία να συμμορφωθούν με τις διεθνείς τους υποχρεώσεις και να μου δώσουν ξανά την ελευθερία μου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2016, 14:13