Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν, κατηγόρησε σήμερα τις αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό ότι εξοπλίζουν μια πολιτοφυλακή που πραγματοποιεί «φρικτές επιθέσεις» εναντίον αμάχων στην Κασάι, μια περιοχή στο κέντρο της ΛΔ του Κονγκό όπου σημειώνονται ταραχές.

«Εκφράζω τη λύπη μου για τη δημιουργία και τον εξοπλισμό μιας πολιτοφυλακής, της Μπάνα Μούρα, η οποία υποστήριζε τις αρχές στη μάχη» κατά της αντάρτικης οργάνωσης Καμουίνα Νσάπου, «αλλά που έχει εξαπολύσει φρικτές επιθέσεις εναντίον αμάχων των εθνοτικών ομάδων λούμπα και λουλούα», δήλωσε ο Ζάιντ ενώπιον του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.
Εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως δεν είναι ξεκάθαρο ποιες είναι οι αρχές που έχουν προσφέρει την υποστήριξή τους σε αυτή την πολιτοφυλακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ύπατος Αρμοστής ζήτησε και πάλι τη διενέργεια διεθνούς έρευνας, ενώ το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναμένεται να αποφανθεί την Πέμπτη ή την Παρασκευή για ένα σχέδιο επίλυσης προς αυτή την κατεύθυνση, όπως ζητεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή του σε μια τέτοια έρευνα.

Η ΛΔ του Κονγκό αντιτίθεται σφόδρα και έστειλε χθες στη Γενεύη τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αλέξις Τάμπουε Μουάμπα, προκειμένου να πείσει τους διπλωμάτες να καταψηφίσουν και να τους εγγυηθεί πως «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διεξαγάγει ξεχωριστές έρευνες».

Η υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΛΔ του Κονγκό, Μαρί-Ανζ Μουσομπεκούα-Λικούλια, δήλωσε σήμερα στο Συμβούλιο πως η κυβέρνηση «δέχεται να φιλοξενήσει στο έδαφός της μια ομάδα ερευνητών των Ηνωμένων Εθνών, που θα έρθει προς υποστήριξη της δικαιοσύνης» της ΛΔ του Κονκγό. Διαβεβαίωσε επίσης πως γίνεται έρευνα για ομαδικούς τάφους παντού, εκτός από εκεί όπου μπορεί να υπάρχουν πραγματικά, κατηγορώντας τους Καμουίνα Νσάπου ότι διαπράττουν «πραγματικά μακελειά ανθρώπων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θορυβημένος από τις αναφορές που κάνουν λόγο για ακρότητες και δεδομένων των δυσκολιών πρόσβασης στην Κασάι, ο Ύπατος Αρμοστής αποφάσισε, την περασμένη εβδομάδα, να στείλει στην περιοχή μια ομάδα ερευνητών για να συναντήσουν πρόσφυγες που διέφυγαν από τη βία.

«Οι πρόσφυγες από διάφορα χωριά της περιοχής Καμόνια δήλωσαν πως η Μπάνα Μούρα στη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών σκότωσε, ακρωτηρίασε ή έκαψε μέχρι θανάτου εκατοντάδες χωρικούς και κατέστρεψε ολόκληρα χωριά», είπε ο Ζάιντ.

Στο χωριό Σανκ, η πολιτοφυλακή κλήθηκε από έναν «γνωστό ντόπιο ηγέτη, ο οποίος παρείχε μαχαίρια, κυνηγετικά όπλα και καύσιμα», είπε, λέγοντας πως «παρόμοιες επιθέσεις φαίνεται να πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερα από 20 χωριά στην Καμόνια στη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πολλά θύματα και αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως η πολιτοφυλακή «ήταν οργανωμένη και οπλισμένη από τις τοπικές αρχές».

«Τα θύματα ανέφεραν επίσης πως μέλη τοπικών μονάδων του στρατού και της αστυνομίας, καθώς και ηγέτες τοπικών φυλών, ήταν παρόντες κατά τις επιθέσεις της Μπάνα Μούρα και είπαν πως κρατικοί παράγοντες ενεπλάκησαν στον εξοπλισμό και στη διεύθυνση της πολιτοφυλακής», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής.

Κατηγόρησε επίσης τους αντάρτες της Καμουίνα Νσάπου ότι χρησιμοποιούν παιδιά-στρατιώτες, ορισμένα ηλικίας το πολύ επτά ετών, και ότι διέπραξαν «σοβαρές παραβάσεις» τους τελευταίους μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης