Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φίλιπο Γκράντι ζήτησε την Τετάρτη από τις ευρωπαϊκές χώρες να επιταχύνουν τη διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων από τις χώρες διαμετακόμισης προς τα κράτη που έχουν δεχθεί να τους φιλοξενήσουν.

«Έχουμε πολλές προτάσεις για μετεγκατάσταση» των προσφύγων «από πολλές ευρωπαϊκές χώρες», όμως αυτό «που με ανησυχεί είναι ότι οι αναχωρήσεις γίνονται με αργούς ρυθμούς», δήλωσε ο Γκράντι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τη Νιαμέι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γκράντι έφτασε στον Νίγηρα την Τρίτη προερχόμενος από τη Λιβύη, παίρνοντας μαζί του και ομάδες προσφύγων που είχαν εγκλωβιστεί εκεί.

«Αναμένω από τις χώρες μετεγκατάστασης (στην Ευρώπη) να κινήσουν πιο γρήγορα τις διαδικασίες, πιο αποτελεσματικά, πιο συχνά» πρόσθεσε.

Ο Ύπατος Αρμοστής χαιρέτισε τη συμφωνία μεταξύ της UNHCR και του Νίγηρα ώστε να χρησιμεύσει η χώρα ως τόπος «διαμετακόμισης» για τους «ευάλωτους» πρόσφυγες που ζούσαν σε κέντρα «κράτησης» στη Λιβύη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως «πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να φεύγουν από τον Νίγηρα», προκειμένου «να μη μένουν εκεί πολύ καιρό», εξήγησε. Ωστόσο, «σε διάστημα έξι μηνών» μόνο «200 άνθρωποι» έφυγαν από τον Νίγηρα, ενώ «1.200 ακόμη μόλις έφτασαν από τη Λιβύη», τόνισε ο Γκράντι.

Οι Ευρωπαίοι κάνουν λόγο «για την ανάγκη να ενισχυθεί η φύλαξη κατά μήκος των ακτών της Λιβύης» και «είναι δικαίωμά τους», όμως σε αυτήν την περίπτωση «αναπόφευκτα, άνθρωποι βρίσκονται σε πολύ δύσκολες καταστάσεις στη Λιβύη», προειδοποίησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης