Στο «Στρατηγικό Συμβούλιο Ελκυστικότητας» ο γάλλος πρόεδρος προσεγγίζει για δεύτερη φορά μέσα στο 2014 τις πολυεθνικές εταιρίες. Θεωρεί ότι εκείνες κρατούν τους μοχλούς ενίσχυσης των επενδύσεων και ζητά τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας.

Ο Φρανσουά Ολάντ προσκάλεσε τους προέδρους 28 μεγάλων πολυεθνικών, στο πλαίσιο συνεχών προσπαθειών που καταβάλει το τελευταίο διάστημα για την αναζήτηση δυνατοτήτων προσέλκυσης επενδύσεων για την τόνωση της ασθενούσας γαλλικής οικονομίας. Η συνάντηση, που γίνεται σήμερα Κυριακή στο προεδρικό μέγαρο, εστιάζει σε δύο σημεία, στην καινοτομία και την απασχόληση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χείρα βοηθείας από τις πολυεθνικές

Αγωνίζεται ο Ολάντ προς την κατεύθυνση που έχει χαράξει από τον περασμένο Ιανουάριο ακολουθώντας πολιτική φιλική προς τις επιχειρήσεις, καθώς θεωρεί ότι έχουν τα κλειδιά για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, μέσω επενδύσεων, και επομένως για την τόνωση της ανάπτυξης. Παρά την χαμηλή δημοτικότητά του πιστεύει ότι τα μέτρα θα αποφέρουν τελικά καρπούς.

Έτσι, για δεύτερη φορά στον ίδιο χρόνο οργανώνει το «Στρατηγικό Συμβούλιο Ελκυστικότητας» όπως ονομάζεται για την ενίσχυση των επενδύσεων. Οι μεγάλες πολυεθνικές που συμμετέχουν σήμερα αντιπροσωπεύουν γύρω στα 800 δις ευρώ σε ότι αφορά τον τζίρο στη Γαλλία. Ανάμεσά τους η Volvo, η General Electric, η Bosch, η Siemens, η Nestlé κ.α.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μοχλοί για περισσότερες επενδύσεις

Οκτώ μήνες μετά, ο Γάλλος πρόεδρος θέλει να εξετάσει τι λειτούργησε θετικά και τι όχι, σε σχέση με τις αποφάσεις της πρώτης φοράς.

Στη νέα συνάντηση δίνεται ιδιαίτερη σημασία σε δύο τομείς: στην καινοτομία και στη απασχόληση. Και τα δύο θέματα θα γίνουν αντικείμενο διαλόγου σε δύο στρογγυλά τραπέζια.

Στο ένα, υπό την προεδρία του υπουργού εργασίας Φρανσουά Ρεμψαμέν, θα τεθεί το ερώτημα εάν οι μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η Γαλλία για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της ελαστικότητας στον τομέα εργασίας συμβάλλουν στην τόνωση των επενδύσεων.

Στο άλλο, υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν, αναζητούνται οι μοχλοί που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στη Γαλλία και πως θα μπορούσε η κυβέρνηση να συμβάλει προς την κατεύθυνση ενίσχυσής τους.

Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης
Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης