Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί τη Γερμανία μέσα στον Απρίλιο για συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ, σε μια προσπάθεια να προωθήσει τις διαδικασίες για την υπογραφή της Ευρω-ατλαντικής συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου και Επενδύσεων (πιο γνωστής ως Transatlantic Trade and Investment Partnership – ΤΤΙΡ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, σκοπός του προεδρικού ταξιδιού είναι «η προώθηση της μεγαλύτερης εμπορικής συμφωνίας στην Ιστορία που συναντά αντιδράσεις και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπογραφή της συμφωνίας ΤΤΙΡ που θα μειώσει τα εμπόδια στο εμπόριο και τις επενδύσεις θα είναι γύρω στα 134 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ευρώπη και 107 δισεκατομμύρια δολάρια για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με μελέτη του 2013 από το Κέντρο Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής (Center for Economic Policy Research).

Ο πρόεδρος Ομπάμα θα επισκεφθεί επίσης το Ανόβερο για να συμμετάσχει στη «Hannover Messe», τη μεγαλύτερη παγκοσμίως εμπορική έκθεση για τη βιομηχανική τεχνολογία, στην οποία μετέχουν 6.500 εκθέτες και αναμένεται να προσελκύσει 200.000 επισκέπτες.

Στόχος του Αμερικανού προέδρου είναι να τονίσει πως για τις ΗΠΑ η συμμετοχή σ’ αυτήν την έκθεση αποτελεί «πρωταρχικό επενδυτικό στόχο», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή θα είναι η πέμπτη επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα στη Γερμανία. Μόνο τη Γαλλία έχει επισκεφθεί περισσότερες φορές.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης