Ο νέος αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε πως βλέπει μια «αληθινή ευκαιρία» για πρόοδο μετά τη συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν και υπογράμμισε πως η λύση στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας πρέπει να περάσει από τη διπλωματία.

Ο Πομπέο, ο οποίος μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, συναντήθηκε με τον βορειοκορεάτη ηγέτη το σαββατοκύριακο του (ρωμαιοκαθολικού) Πάσχα ενώ ήταν ακόμη διευθυντής της CIA, στη διάρκεια μιας αποστολής που είχε κρατηθεί τότε μυστική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο στόχος μου ήταν να προσπαθήσω να δώ αν υπήρχε αληθινή ευκαιρία για πρόοδο. Πιστεύω πως υπάρχει», δήλωσε ο Πομπέο σε συνέντευξή του στο ABC News.

«Ποιος μπορεί να ξέρει πώς θα εξελιχθούν οι τελικές συζητήσεις; Υπάρχει πολλή δουλειά για να γίνει, όμως έχω μεγάλες ελπίδες ότι οι προϋποθέσεις που ορίσθηκαν από τον πρόεδρο Τραμπ μας δίνουν αυτή την ευκαιρία», πρόσθεσε.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται μέχρι τον Ιούνιο να συναντηθεί και ο ίδιος με τον Κιμ Γιονγκ Ουν για μια ιστορική σύνοδο κορυφής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο νέος υπουργός του επί των Εξωτερικών δήλωσε στη συνέντευξή του στο ABC πως η διπλωματία πρέπει να είναι το μέσο για την επίτευξη μιας λύσης με τη Βόρεια Κορέα.

«Έχουμε την υποχρέωση να διατυπώσουμε έναν διπλωματικό λόγο για να προσπαθήσουμε να βρούμε μια ειρηνική λύση ώστε οι Αμερικανοί να μην απειλούνται από τον Κιμ Γιονγκ Ουν και το πυρηνικό οπλοστάσιό του. Αυτή είναι η αποστολή. Αυτός είναι ο στόχος», δήλωσε ο Πομπέο.

Ο αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ακόμη πως προσέγγισε με τον Κιμ Γιονγκ Ουν το θέμα ενός «πλήρους μηχανισμού» για την αποπυρηνικοποίηση.

«Μιλήσαμε πολύ για το πώς μπορεί να μοιάζει αυτός ο πλήρης, επαληθεύσιμος και αμετάκλητος μηχανισμός», είπε.

«Στη σνέχεια, όταν οι δύο ηγέτες (ο Τραμπ και ο Κιμ), τα δύο μοναδικά πρόσωπα που μπορούν να λάβουν αυτού του είδους τις αποφάσεις, βρεθούν μαζί σ’ ένα δωμάτιο, θα μπορέσουν να καθορίσουν την πορεία (των συνομιλιών). Θα μπορέσουν να χαράξουν το περίγραμμα των αποτελεσμάτων, θα μπορέσουν να δώσουν μια κατεύθυνση στις ομάδες τους ώστε αυτές να παράσχουν αυτό το αποτέλεσμα», συνέχισε.

Όσο για τις ελπίδες που δημιουργήθηκαν απ’ αυτές τις πρωτοφανείς συνομιλίες, ο Πομπέο δήλωσε πως επαγρυπνά.

Η κυβέρνηση Τραμπ «έχει τα μάτια τις ορθάνοιχτα. Γνωρίζουμε την Ιστορία. Ξέρουμε τους κινδύνους. Θα είμαστε πολύ διαφορετικοί, θα διαπραγματευθούμε διαφορετικά απ’ ό,τι γινόταν πριν», διαβεβαίωσε.

«Δεν θα δώσουμε υποσχέσεις, δεν θα πιστέψουμε τα λόγια. Θα επιδιώξουμε ενέργειες, πράξεις. Και ο πρόεδρος έχει πει πολύ σαφώς ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή θα διατηρήσουμε την πίεση», δήλωσε ο Πομπέο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης