Η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Συρία μετά από περίπου δυόμιση χρόνια παρουσίας στην χώρα αυτή, την οποία ανακοίνωσε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι ένα θέμα που σχολιάζεται εκτενώς σε όλα τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επισημαίνουν ότι οι πλέον μάχιμες οργανώσεις των εξτρεμιστών του «Ισλαμικού Κράτους» συνετρίβησαν.

«Επιστρέφουμε στο σπίτι με την νίκη» είναι ο κεντρικός τίτλος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Rossiskaya Gazeta, η οποία απηχεί τα συναισθήματα του Κρεμλίνου, το οποίο θεωρεί ότι έφερε εις πέρας και μάλιστα με ελάχιστες ανθρώπινες απώλειες μια εξαιρετικά παρακινδυνευμένη για πολλούς στρατιωτική αποστολή στο εξωτερικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H οικονομική εφημερίδα Vedomosti, με τη σειρά της εκτιμά ότι παρότι οι επιχειρήσεις που πραγματοποιήσαν στην Συρία τόσο η Ρωσία όσο και η διεθνής συμμαχία, η δήλωση περί πλήρους συντριβής του «ισλαμικού Κράτους» είναι εσπευσμένη.

Η εφημερίδα επικαλείται μάλιστα τον Αλεξάντρ Σουμίλιν ο οποίος εκπροσωπεί το γνωστό Ινστιτούτο ΗΠΑ και Καναδά της ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, ο οποίος αναφερόμενος στην ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου, όσον αφορά την συντριβή του «Ισλαμικού Κράτους», δηλώνει ότι «το ΙΚ δεν έχει εξαλειφθεί καθόλου, αλλά θα συνεχίσει να υπάρχει ως εστία» και πως «η ανακοίνωση του Πούτιν έχει μεγάλη σημασία, αποκλειστικά όσον αφορά το εκλογικό σώμα».

Από την πλευρά του ο πολιτειολόγος Γιεβγκένι Μίντσενκο, εκτιμά ότι η ανακοίνωση του Πούτιν για την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Συρία, σχετίζεται μεταξύ άλλων και με την επικείμενη ετήσια συνέντευξη τύπου που θα δώσει ο Ρώσος πρόεδρος στις 14 Δεκεμβρίου. Κατά την άποψη του μάλιστα το θέμα της νίκης στην Συρία είναι πολύ πιθανόν να αξιοποιηθεί και στην προεκλογική εκστρατεία του Πούτιν ενόψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών, στην οποία θα εμφανισθεί ως νικητής και ως ο άνθρωπος ο οποίος κατάφερε να ανασυγκροτήσει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόμοια είναι και η εκτίμηση του διευθυντή του γνωστού ερευνητικού κέντρου Levada- Centr Λέβ Γκουντκόφ. Ο διακεκριμένος Ρώσος κοινωνιολόγος, θεωρεί ότι «για τον Πούτιν είναι πολύ σημαντικό να εμφανισθεί ως ειρηνοποιός». Επισημαίνει μάλιστα ότι «ο κόσμος το περίμενε αυτό, επειδή δεν αντιλαμβάνονταν το νόημα της στρατιωτικής επιχείρησης στην Συρία» και «φοβόνταν, ότι μπορεί ( η Συρία-σ.σ) να γίνει το δεύτερο Αφγανιστάν και η Ρωσία να βρεθεί στο κατώφλι του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου». «Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο- λέει ο ίδιος – και ο τερματισμός των στρατιωτικών επιχειρήσεων θα γίνει δεκτός με ανακούφιση».

Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης δημοσκόπησης που είχε πραγματοποιήσει το Levada- Centr, περίπου το 50% των Ρώσων είχαν δηλώσει ότι «είναι καιρός να τελειώνουμε με την Συρία», ενώ ενέκριναν την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο καταλήγει ο Γκουντκόφ «μπορούμε να θεωρήσουμε ότι (η δήλωση για την αποχώρηση- σ.σ)) είναι η απάντηση του Πούτιν στις προσδοκίες αυτές του κόσμου».

Η εφημερίδα Kommersant, πάντως επισημαίνει σε δημοσίευμα της, ότι παρότι τα ρωσικά στρατεύματα αποχωρούν, ένα τμήμα Ρώσων στρατιωτικών παραμένει στην Συρία. Σε ενδεχόμενη περίπτωση μάλιστα αν κλιμακωθεί η διένεξη ή υπάρξουν απόπειρες εκ μέρους των μαχητών του «Ισλαμικού Κράτους», να ανασυνταχθούν , οι Ρώσοι στρατιωτικοί θα υποστηρίξουν τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα, τόσο με την αεροπορία τους από την βάση Χμεϊμίν όσο και με πλήγματα ακριβείας.

Ενώ όμως τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αποτιμούν την σημασία της αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από την Συρία, η εφημερίδα RBK επαίρεται , επειδή πρώτη είχε γράψει στις 21 Νοεμβρίου, ότι η Ρωσία είχε προγραμματίσει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Συρία στο τέλος του έτους.

Πηγές: Rossiskaya Gazeta, Vedomosti, Levada- Centr, Kommersant, RBK, ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης