Υπέρ της απομάκρυνσης των αμερικανικών πυρηνικών όπλων από το γερμανικό έδαφος τάχθηκε ο πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και υποψήφιος καγκελάριος Μάρτιν Σουλτς, ενώ, απευθυνόμενος στον Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε να σταματήσει να αναμειγνύεται στην εσωτερική πολιτική της χώρας του.

Όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), ο κ. Σουλτς, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στο Τρίερ, δεσμεύθηκε για την απομάκρυνση των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ από τη Γερμανία, ενώ, αναφερόμενος στο αίτημα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αύξηση της οικονομικής συνεισφοράς της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι ο ίδιος ως καγκελάριος θα επιδιώξει τον περιορισμό των στρατιωτικών δαπανών της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν γίνεται η Γερμανία, χωρίς σχόλια και χωρίς πράξεις, να συνεχίζει να συμμετέχει σε ένα εξοπλιστικό σπιράλ, όπως το θέλει ο Τραμπ» δήλωσε ο κ. Σουλτς. Αντιθέτως, συμπλήρωσε, τα χρήματα πρέπει να επενδυθούν στην παιδεία, στις υποδομές και στην ανάπτυξη της υπαίθρου.

Αναφερόμενος μάλιστα στα πρόσφατα γεγονότα στην πόλη Σάρλοτσβιλ των ΗΠΑ, ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός επέκρινε τον Ντόναλντ Τραμπ και για «απροθυμία να αποστασιοποιηθεί από τον ναζιστικό όχλο».

Ο κ. Σουλτς απευθύνθηκε όμως για ακόμη μία φορά και στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας τον ότι ενθαρρύνει τον «τηλεφωνικό τρόμο» και ζητώντας του να πάψει να αναμειγνύεται στη γερμανική εσωτερική πολιτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε τόσο στις τηλεφωνικές απειλές που δέχεται η σύζυγος του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ όσο και στον εμπρησμό του αυτοκινήτου της βουλευτού του SPD και επικεφαλής της Γερμανοτουρκικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μισέλ Μούντεφερινγκ.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιος ήταν ο εμπρηστής, αλλά φυσικά βλέπουμε ότι ζούμε σε μια κατάσταση όπου μια καυτή ατμόσφαιρα μπορεί να οδηγήσει σε τέτοια πράγματα» δήλωσε ο κ. Σουλτς και πρόσθεσε: «Όταν ο αρχηγός ενός φιλικού κράτους αναμειγνύεται με τέτοιον τρόπο στην εσωτερική πολιτική της Γερμανίας, αισθάνονται βεβαίως κάποιοι άνθρωποι ότι ενθαρρύνονται να προβούν σε τέτοιες πράξεις. Μπορώ μόνο να απευθύνω έκκληση στον Ερντογάν: σταματήστε να χάνετε κάθε μέτρο. Δεν είναι δουλειά ενός αρχηγού κράτους να συμπεριφέρεται έτσι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης