Πανικός επικρατεί στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας, και έντονη κινητικότητα στο τουρκικό ΓΕΕΘΑ, από την είδηση που μεταδόθηκε από το AP και αφορά την εντολή Τράμπ για προμήθεια οπλισμού στους Kούρδους της Συρίας. Κατά το ΒΒC που αναμεταδίδει την είδηση, ο εξοπλισμός αυτός αποσκοπεί στην προετοιμασία της τελευταίας φάσης για την κατάληψη της Ράκα, της λεγόμενης και πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους.  Η κίνηση αυτή λαμβάνει χώρα την ώρα που οι σύμβουλοι του Ερντογάν βρίσκονται στην Ουάσιγκτον για την προετοιμασία της κρισιμότατης συνάντησης Τράμπ – Ερντογάν σε λίγες ημέρες.

Η απόφαση του Λευκού Οίκου για ενίσχυση με βαρύ οπλισμό των Κούρδων της Συρίας, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτά που προσδοκά η Άγκυρα και που θα ζητήσει από την αμερικανική πλευρά. Το αίτημα της Άγκυρας αφορά των έλεγχο των Κούρδων της Συρίας και την αποτροπή σχηματισμού κουρδικής οντότητα κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων. Παράλληλα η Τουρκία προσπαθεί να αποφύγει πάση θυσία την ενίσχυση με σύγχρονο πολεμικό υλικό και κυρίως με βαρέα όπλα του στρατού των Κούρδων της Συρίας ο οποίος μάχεται κατά των ισλαμιστών υπό την ομπρέλα της οποίας ηγείται η Αμερική. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τους Τούρκους παρατηρητές η εξέλιξη αυτή ενδεχομένως να έχει καταλυτική επίδραση ως προς την προσεχή συνάντηση κορυφής Τράμπ – Ερντογάν. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης