Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει σοβαρά την υποψηφιότητα του Ρίτσαρντ Γκρένελ αμφιλεγόμενου πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Γερμανία, προκειμένου να διαδεχτεί τη Νίκι Χέιλι στον ΟΗΕ, σύμφωνα με το «Politico» που επικαλείται τρεις πηγές που έχουν λάβει γνώση των εξελίξεων.

Ο Τραμπ εμφανίστηκε αρχικά να αποκλείει την επιλογή του Γκρένελ για την ηγεσία της διπλωματικής εκπροσώπησης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι προτιμάει να τον κρατήσει στη Γερμανία. «Ο Ρικ τα πηγαίνει τόσο καλά, ώστε δεν θα ήθελα να τον μετακινήσω», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος την προηγούμενη εβδομάδα, λίγο μετά την ανακοίνωση από την Χέιλι της παραίτησής της, στα τέλη του 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες αρκετοί από τους συνεργάτες του Τραμπ επαναφέρουν το όνομα του Γκρένελ, επικαλούμενοι την επτάχρονη θητεία του ως εκπροσώπου Τύπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Ο Γκρένελ συναντήθηκε με αξιωματούχους στον Λευκό Οίκο την προηγούμενη εβδομάδα, προκειμένου να συζητήσει το ενδεχόμενο ανάληψης καθηκόντων στον ΟΗΕ, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σε μία ξεχωριστή συνάντηση που έγινε στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη, αρκετά μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ανέφεραν το όνομα του Γκρένελ όταν τους ζητήθηκε να προτείνουν υποψηφίους για την ανάληψη των καθηκόντων της αναφερόμενης θέσης στον ΟΗΕ, σύμφωνα με δύο άλλους αξιωματούχους στον ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γκρένελ είναι κοντά στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον. Οι δύο άντρες συνεργάστηκαν όταν ο Μπόλτον υπηρέτησε ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, την περίοδο της προεδρίας του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ.

Παράλληλα, ο Γκρένελ έχει κερδίσει την θετική γνώμη του προέδρου Τραμπ, αλλά και της οικογένειάς του. «Ο ίδιος αρέσει πραγματικά στον πρόεδρο», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ένας άλλος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι το όνομα του Γκρένελ, συμπεριλαμβάνεται πλέον στη λίστα των υποψηφίων που έχει καταρτίσει ο πρόεδρος Τραμπ για τη διαδοχή της Χέιλι. Ο Γκρένελ «αρέσει στον Λευκό Οίκο», πρόσθεσε ένας άλλος αξιωματούχος.

Από την άλλη μεριά, τα στελέχη του Λευκού Οίκου επισημαίνουν ότι ο πρόεδρος Τραμπ συνομιλεί με έναν ευρύ κύκλο ανθρώπων που θα μπορούσαν να αναλάβουν καθήκοντα στον ΟΗΕ, ενώ η διαδικασία επιλογής βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα λάβει την τελική απόφασή του μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σχετικά με την διαδοχή της Χέιλι.

Οι σύμβουλοι του Τραμπ τον παροτρύνουν επίσης, να επιλέξει μία γυναίκα για τη θέση αυτή στον ΟΗΕ.

Ωστόσο, ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αποφασίζει με αυτό το κριτήριο, καθώς έχει την προσοχή του στραμμένη στην επιλογή του πιο κατάλληλου υποψηφίου για την ηγεσία της διπλωματικής εκπροσώπησης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Η Γερουσία ενέκρινε τον Απρίλιο με ψηφοφορία (56-42) τον διορισμό του Γκρένελ στη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Γερμανία, παρά τις αιτιάσεις ηγετών στελεχών των Δημοκρατικών, ότι ο Γκρένελ δεν είχε τα κατάλληλα προσόντα για τον διορισμό του, με δεδομένα παλαιότερα σχόλια που είχε κάνει. «Υπάρχουν μερικές φορές που αυτό που λέγεται με σκοπό να προκαλέσει χιούμορ, εξελίσσεται σε κάτι που δεν είναι τόσο αστείο», είχε δηλώσει ο Γκρένελ στα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Από την ανάληψη των διπλωματικών καθηκόντων του στο Βερολίνο και μετά, ο Γκρένελ προκάλεσε αναστάτωση στους Γερμανούς πολιτικούς δηλώνοντας σε μια συνέντευξή του (Breitbart) ότι ελπίζει πως «θα ενδυναμώσει άλλους συντηρητικούς σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Στη λίστα των υποψηφίων διαδόχων της Χέιλι που έχει καταρτίσει ο πρόεδρος Τραμπ, συμπεριλαμβάνονται τα ονόματα της Κέλι Νάιτ Κραφτ (πρέσβη των ΗΠΑ στον Καναδά) της Τζέιμι ΜακΚούρτ (πρέσβη των ΗΠΑ στην Γαλλία και στο Μονακό), αλλά και της Χέδερ Νάουερτ (εκπροσώπου Τύπου στο αμερικανικό ΥΠΕΞ).

Ένας αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Νάουερτ δεν είναι πιθανό να επιλεγεί.

Πηγή: Politico

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης