O Ντόναλντ Τραμπ έλαβε πληρωμή από ασφάλεια, ύψους 17 εκατομμυρίων δολαρίων (ΗΠΑ) το 2005, για ζημίες από τυφώνα, σε ιδιωτική λέσχη του στο Palm Beach, αλλά δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν, ότι τέτοιου μεγέθους κλίμακας ζημιές, είχαν όντως καταγραφεί, σύμφωνα με το Associated Press.

Ο κ. Τραμπ είχε δηλώσει μάλιστα ότι το ακίνητο είχε καταστραφεί, μετά από τυφώνες το 2004 και το 2005.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο χρόνια μετά από μια σειρά από σφοδρές τροπικές καταιγίδες, ο μεγιστάνας των ακινήτων, δήλωνε ότι δεν ήξερε πόσα χρήματα είχαν δαπανηθεί για επισκευές, αν και παραδέχθηκε ότι κάποια από τα χρήματα μπορεί να μην δαπανήθηκαν γι’ αυτό τον σκοπό.

Το προσωπικό όμως που απασχολείτο στην υπερπολυτελή οικία, δεν θυμάται σημαντικές ζημίες, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πώς εγκρίθηκε η πληρωμή. Και τα αρχεία της υπηρεσίας οικοδομικών αδειών του Palm Beach, δείχνουν ότι κ. Τραμπ ουδέποτε πραγματοποίησε μεγάλη ανοικοδόμηση ή εργασίες αποκατάστασης στο ιστορικό ακίνητο.

Ο δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ πάντως, δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις στις ερωτήσεις από το AP (Associated Press) για το θέμα με τις ζημιές στο θέρετρο Mar-a-lago, αν και ο ίδιος φέρεται να παραδέχεται -σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο- ότι κάποια χρηματικά ποσά της χρηματικής βοήθειας από την ασφάλεια «εναποτέθηκαν σε μια υπόθεση αστικής αγωγής το 2007».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, εδώ είναι όπου η έκθεση του AP αποκτά πραγματικά ενδιαφέρον.

«Αυτό το σπίτι δεν έχει υποστεί σοβαρές ζημιές», δήλωσε ο Άντονι Σενέκαλ, πρώην μπάτλερ του Τραμπ, που υποστήριξε ότι ήταν εκεί εκείνες τις μέρες, με τον τυφώνα Wilma το 2005. «Δε θυμάμαι μεγάλες ζημιές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έπεσαν κάποια δέντρα και μερικά κεραμίδια από το οίκημα», ανέφερε.

Εντωμεταξύ δύο εβδομάδες μετά τον τυφώνα Wilma, ο Τραμπ φιλοξένησε στη λέσχη του 370 άτομα για το γάμο του γιου του Donald Jr.

Όσον αφορά τις αποτιμήσεις για την αξία της έκτασης και της οικίας Mar-a-Lago είναι υποκειμενικές, αλλά σύμφωνα με τους Forbes η εκτιμώμενη καθαρή αξία του ακινήτου -110.000 τετραγωνικών ποδιών- αγγίζει τα 150 εκατομμύρια δολάρια, λόγω του ιστορικού χαρακτήρα του κτήματος.

Ο Τιμ Φρανκ, διαχειριστής του προγραμματισμού για την επιδιόρθωση των ζημιών στην οικία στο Palm Beach κατά την εποχή των τυφώνων, δήλωσε ότι με ζημιές ύψους 17 εκατομμυρίων δολαρίων, θα απαιτούνταν «δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες εργάτες» για την επιδιόρθωση των ζημιών.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα αρχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες της πολεοδομίας, δεν είχαν εκδοθεί καν οι απαραίτητες άδειες για την εν λόγω κλίμακα των ζημιών.

Υπήρχαν άδειες αλλά για επισκευαστικά έργα που δε θα κόστιζαν σε καμιά περίπτωση τόσο ακριβά, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης νέων υλικών στην κουζίνα και το κλάδεμα δέντρων κατά μήκος του δρόμου, καθώς επίσης και της αντικατάστασης του κατεστραμμένου εξωτερικού φωτισμού όπως και του σκουπίσματος της άμμου.

Και όλα αυτά υπολογίζεται ότι θα κόστιζαν μερικές χιλιάδες δολάρια… Kαι οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν εγκρίνουν κονδύλι εκατομμυρίων χωρίς ενδελεχή έρευνα, όπως το άρθρο του AP επεσήμανε.

O κ. Τραμπ φέρεται να αρνήθηκε να απαντήσει σε πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με το θέμα.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης