Άρτι αφιχθείς στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο σήμερα για μια επόμενη συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τον ακανθώδη βορειοκορεατικό φάκελλο.

Έναν χρόνο μετά την πρώτη «εκρηκτική» ομιλία του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, όπου είχε απειλήσει να «καταστρέψει πλήρως» τη χώρα που διοικεί με σιδηρά πυγμή η δυναστεία των Κιμ, ο πρώην επιχειρηματίας υπεραμύνθηκε της θεαματικής μεταστροφής του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχω την αίσθηση ότι θα έχουμε μια δεύτερη συνάντηση κορυφής αρκετά γρήγορα», δήλωσε ο Τραμπ κατά την πρώτη ημέρα μιας βεβαρημένης διπλωματικής εβδομάδας στη διάρκεια της οποίας το Ιράν θα κατέχει επίσης περίοπτη θέση.

Κάνοντας λόγο για «τεράστια πρόοδο», όπως τη χαρακτήρισε, που επιτεύχθηκε από την πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντησή τους τον Ιούνιο στη Σιγκαπούρη, επέμεινε στη «θαυμάσια επιστολή» που του έστειλε ο ισχυρός άνδρας της Πιονγκγιάνγκ.

Περίπου 130 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένονται αυτή την εβδομάδα στις όχθες του Ιστ Ρίβερ, στο Μανχάταν, για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια μιας σύντομης προσφώνησης για τη μάχη κατά των ναρκωτικών ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στο «τεράστιο δυναμικό» του διεθνούς οργανισμού. «Σιγά σιγά αλλά σταθερά το δυναμικό αυτό υλοποιείται», πρόσθεσε χρησιμοποιώντας έναν τόνο ιδιαίτερα συμφιλιωτικό.

Στο παρελθόν ο Τραμπ έχει ειρωνευθεί τα Ηνωμένα Έθνη αυτό το «κλαμπ όπου συγκεντρώνονται άνθρωποι, φλυαρούν και περνάνε την ώρα τους».

Πριν από την ομιλία του, το πρωί της Τρίτης (ώρα ΗΠΑ), το πρόγραμμά του περιλαμβάνει σειρά συναντήσεων πρόσωπο με πρόσωπο, με τον Εμανουέλ Μακρόν ή ακόμη με την Τερέζα Μέι.

Η συνάντησή του με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζε-ιν, προβλέπεται να διεξαχθεί το απόγευμα της Δευτέρας. Ο τελευταίος συναντήθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιογνκ Ουν στην Πιονγκγιάνγκ.

Το κεντρικό ερώτημα είναι πλέον πού και πότε θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο ανάμεσα στον Τραμπ και στον Κιμ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης