Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ανακοίνωσε το Σάββατο ότι, όπως και οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του, καταδικάζει την επίθεση που εξαπέλυσαν ρωσόφωνοι αυτονομιστές στην Μαριούπολη της Ουκρανίας και κάλεσε τη Ρωσία να δώσει τέλος στην υποστήριξή της στους αντάρτες.

Ο Κέρι χαρακτήρισε ιδιαίτερα «κατακριτέο το γεγονός ότι οι αυτονομιστές εξυμνούν δημόσια αυτή και άλλες επιθέσεις, που παραβιάζουν κατάφωρα τις συμφωνίες του Μινσκ τις οποίες υπέγραψαν», σε ανακοίνωση την οποία έδωσε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Ζυρίχη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πρόσθεσε πως η επίθεση των αυτονομιστών κατέστη εφικτή λόγω της «ανεύθυνης και επικίνδυνης απόφασης» της Ρωσίας «να τους εφοδιάσει τις τελευταίες εβδομάδες με εκατοντάδες προηγμένα στοιχεία πυροβολικού, συμπεριλαμβανομένων συστοιχιών εκτόξευσης ρουκετών, βαριών πυροβόλων, αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχήματων, αλλά και να συνεχίσει να τους βοηθά στον επιχειρησιακό έλεγχο και τη διοίκηση».

«Καλούμε τη Ρωσία να τερματίσει την υποστήριξή της στους αυτονομιστές άμεσα, να κλείσει τα διεθνή σύνορα με την Ουκρανία και να αποσύρει όλα τα όπλα, τους μαχητές και την οικονομική υποστήριξη. Σε διαφορετική περίπτωση, η πίεση των ΗΠΑ και η διεθνής πίεση στη Ρωσία και τους πληρεξουσίους της θα κλιμακωθεί», διεμήνυσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης