Ονομάζεται Henin-Beaumont και βρίσκεται στη βόρεια Γαλλία. Από εδώ επέλεξε να κάνει η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν τις πρώτες της δηλώσεις μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Δύο γερμανικά, δύο ιαπωνικά και ένα γαλλικό τηλεοπτικό συνεργείο βρίσκονται σήμερα στην πόλη Henin-Beaumont. Το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για αυτήν την πόλη των 27.000 κατοίκων με ποσοστό ανεργίας γύρω στο 20% είναι μεγάλο, διότι θεωρείται κάτι σαν προπύργιο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εδώ και τρία χρόνια έχει βγάλει δικό της δήμαρχο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Μαρίν Λεπέν το βράδυ της Κυριακής θα περιμένει το αποτέλεσμα των εκλογών όχι στο Παρίσι της «καταφρονεμένης ελίτ», αλλά εδώ στο «προπύργιό» της.

«Το πολιτικό κλίμα χειροτέρεψε»



Υπομονετικά, ο εκπρόσωπος Τύπου της πόλης Κρίστοφερ Στσιρέκ συνοδεύει τους δημοσιογράφους από το δημαρχείο στην κεντρική πλατεία. Όπου και να πηγαίνει, γίνεται δεκτός με φιλικούς ασπασμούς και εναγκαλισμούς. «Οι άνθρωποι αγαπούν το Εθνικό Μέτωπο, επειδή το κόμμα είναι εκεί και τους φροντίζει, τόσο απλά» λέει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όταν το δημαρχείο ήταν στα χέρια των αντιπάλων μας, υπήρχαν πολλά προβλήματα. Τώρα ο κόσμος είναι ικανοποιημένος από τον τρόπο που τα αντιμετωπίζουμε. Μειώσαμε τη φορολογία και οι άνθρωποι φαίνονται ικανοποιημένοι» προσθέτει.

Οι αντίπαλοι δεν είναι άλλοι από τους Σοσιαλιστές. Επί 70 χρόνια έβγαζαν δήμαρχο, αλλά έπειτα από διάφορα σκάνδαλα το Εθνικό Μέτωπο επικράτησε με απόλυτη πλειοψηφία.

Ο δήμαρχος Στιβ Μπριουά δεν έχει χρόνο για συνεντεύξεις. Ως υψηλόβαθμος στο κόμμα, συμβουλεύει τη Μαρίν Λεπέν στην προεκλογική της εκστρατεία.

Η ανεργία στην πόλη εξακολουθεί να είναι το ίδιο υψηλή όπως και επί του σοσιαλιστή δημάρχου. Τα μικρά μαγαζιά στο κέντρο δίνουν αγώνα επιβίωσης, πολλά μπαρ βάζουν λουκέτο, αλλά στους δρόμους η αστυνομική παρουσία έχει γίνει εντονότερη.

Τελευταία κάτι φαίνεται να κινείται, αλλά πίσω από τις προσόψεις η πραγματικότητα είναι άλλη. «Το πολιτικό κλίμα στο Henin-Beaumont έχει ριζικά χειροτερέψει» λέει ο Νταβίντ Νοέλ, γραμματέας του τοπικού κομμουνιστικού κόμματος. «Σημειώνονται λεκτικές επιθέσεις και υβριστικά σχόλια» συμπληρώνει.

Η Λεπέν στην αίθουσα «Φρανσουά Μιτεράν»

Ο Ετιέν Μπάλτε, ο οποίος εργάζεται σε ένωση βοήθειας προσφύγων, υποστηρίζει ότι η πόλη έχει γίνει πιο ξενοφοβική, η τοπική αυτοδιοίκηση έχει κόψει και τα λίγα χρήματα για τους πρόσφυγες, και το πολιτικό κλίμα έχει οξυνθεί.

«Σε εθνικό επίπεδο το Εθνικό Μέτωπο δίνει μια καλή εικόνα, την εικόνα των ανθρώπων με καθαρά χέρια. Αλλά εάν προσέξει κάποιος προς τα ένδον καλύτερα, βλέπει ότι το κόμμα έχει εγκαθιδρύσει κάτι σαν δικτατορία σε τοπικό επίπεδο» σημειώνει.
 

Το τείχος κατά της εγκληματικότητας μετατράπηκε σε τοιχίο εναντίον της κυκλοφορίας

Την προσοχή του Τύπου προκάλεσε η πρόθεση του δημάρχου να χτίσει ένα τείχος εναντίον της αυξανόμενης εγκληματικότητας. Έπειτα από καταιγισμό διαμαρτυριών το τείχος κατέληξε σε χαμηλό τοιχίο για να εμποδίσει την έλευση αυτοκινήτων σε κάποια συνοικία.

Αλλά κι η «χάρτα για μια πόλη χωρίς μετανάστες» που εξήγγειλε έμεινε στα λόγια. Την ερχόμενη Κυριακή, η Μαρίν Λεπέν θα βρίσκεται στο προπύργιο του κόμματός της, στο Henin-Beaumont, και θα κάνει τις πρώτες της δηλώσεις μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του πρώτου γύρου σε μια αίθουσα που φέρει το όνομα Φρανσουά Μιτεράν, του Σοσιαλιστή πρώην Γάλλου προέδρου της δημοκρατίας.

«Δεν είναι ιδανικό, αλλά δεν έχει καμιά πολιτική σημασία» πιστεύει ο εκπρόσωπος Τύπου του δημάρχου, ο Κρίστοφερ Στσιρέκ.

Τι θα σήμαινε μια νίκη Λεπέν για τα χρηματιστήρια

Μακρόν ή Λεπέν; Η απάντηση είναι δεδομένη για τους επενδυτές, αλλά και μόνο στην ιδέα νίκης της προέδρου του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου προκαλεί εφιάλτες. Αλλά παράλληλα προετοιμάζονται και για το απευκταίο σενάριο.

Η ενδεχόμενη νίκη Λεπέν αποτελεί υπόθεση εργασίας, αλλά ο κόσμος των χρηματιστηρίων δεν θέλει να αφήσει τίποτα στην τύχη του. Από τώρα γίνονται σχέδια επί χάρτου και εκτιμήσεις στο ενδεχόμενο να επικρατήσει το ακροδεξιό Λαϊκό Μέτωπο στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Τεράστια ζημία στα χρηματιστήρια – Κίνδυνος ακόμη και για την Ε.Ε.

Εμπειρογνώμονες δεν βλέπουν παρά μόνον κινδύνους για το ευρώ, αλλά και για την ίδια την Ε.Ε. Επειδή η Γαλλία δεν παύει να είναι η δεύτερη οικονομία της Ε.Ε., δηλαδή χώρα βαρέων βαρών.

Ο εκνευρισμός των επενδυτών εξηγείται. «Σε απευκταία (και μαθηματικά αποκλεισμένη) περίπτωση που η Λεπέν κερδίσει τις εκλογές, το χρηματιστήριο της Γαλλίας θα υποστεί σεισμό» υποστηρίζει ο αναλυτής Ντάνιελ Μπούργκμαν από τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Scope.

Αλλά και επενδυτές σε ευρωπαϊκές μετοχές και συνταξιοδοτικά ταμεία θα νιώσουν τις αναταράξεις, καθώς το γαλλικό μερίδιο στις επενδυτικές αξίες είναι συχνά μεγαλύτερο από το γερμανικό.

Ο αναλυτής Τσέντρικ Σπαρ από την ελβετική τράπεζα J. Safra Sarasin προειδοποιεί για πραγματικό ξεπούλημα πολλών καθαρά ευρωπαϊκών μετοχών. Βέβαια, το παρελθόν έχει δείξει ότι οι επενδυτές μπόρεσαν να «χωνέψουν» αιφνιδιαστικές και εκ πρώτης όψεως αρνητικές πολιτικές ειδήσεις. Ενώ στην περίπτωση του Brexit χρειάστηκε να περάσουν 4 εβδομάδες για να επανέλθουν οι τιμές των μετοχών, στην εκλογή Τραμπ χρειάστηκαν 4 ώρες και στο ιταλικό δημοψήφισμα 4 λεπτά.

Στη γαλλική περίπτωση ο φιλελεύθερος Εμανουέλ Μακρόν προηγείται στις δημοσκοπήσεις από τη Λεπέν. Αλλά στις προηγούμενες εκλογικές αντιπαραθέσεις φάνηκε ότι οι δημοσκόποι συχνά σφάλλουν.

Εάν πράγματι επικρατήσει στον δεύτερο γύρο η Λεπέν, οι επενδυτές δεν αναμένεται να κρατήσουν την ψυχραιμία τους, όπως στο ιταλικό δημοψήφισμα. «Αν θριαμβεύσουν οι ακροδεξιοί, θα υποστεί καθίζηση το EuroStoxx 50 μέχρι και 35%» φοβάται ο Λευτέρης Φαρμάκης από την UBS.

Αυτό θα οδηγούσε τον δείκτη της Ευρωζώνης με τις 50 μεγαλύτερες εισηγμένες επιχειρήσεις στο επίπεδο που ήταν μέσα του 2012. Λόγω της σημασίας της Γαλλίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι τα περιθώρια παρεμβάσεων της ΕΚΤ για να περιορίσει τη ζημία είναι πολύ μικρότερα από ό,τι για την καταπολέμηση της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης.

Εάν κερδίσει όμως ο Μακρόν, «θα προκληθεί μαζική αναδιάταξη χρημάτων προς την κατεύθυνση της Ευρώπης», προβλέπει η Στεφανί Φλάντερς, επικεφαλής επενδύτρια για την Ευρώπη του αμερικανικού κολοσσού JP Morgan Asset Management. Ήδη από τις ολλανδικές εκλογές, στις οποίες ο ακροδεξιός Γκέρτ Βίλντερς υπέστη καθαρή ήττα, καταγράφηκε προσεκτική αλλαγή στάσης ανάμεσα στους επενδυτές. Άρα, μια ήττα Λεπέν θα «αποθέωνε» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης