Αναστάτωση έχει προκαλέσει στη Γαλλία η απαγόρευση του -κυριολεκτικά- ολόσωμου μαγιώ, του μπουρκίνι, από τις παραλίες της χώρας.

Οι Γάλλοι γελοιογράφοι με τα σκίτσα τους διαμαρτυρήθηκαν εναντίον της απαγόρευσης του μπουρκίνι. Οι γελοιογραφίες τους κάνουν τον γύρο του διαδικτύου από τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ορισμένες οργανωμένες πλαζ, κυρίως στην Ριβιέρα, πάντως εφαρμόζεται ακόμη η απαγόρευση με απόφαση της κυβέρνησης του «ισλαμικού μαγιώ» και οι αστυνομικοί καλούνται να μοιράζουν πρόστιμο σε όσες την αψηφούν. Γεγονός που έχει προκαλέσει σάλο στη Γαλλία και πρωτοσέλιδους ειρωνικούς τίτλους σε πολλές εφημερίδες του εξωτερικού.

Ήδη πάντως, το Κρατικό Συμβούλιο της Γαλλίας –το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο- αποφάνθηκε την Παρασκευή ότι το μέτρο ήταν «σοβαρή και κατάφορη παραβίαση βασικών ελευθεριών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου της Γαλλία, χαιρέτισε ο ΟΗΕ ενώ ισλαμικές οργανώσεις στη χώρα τη χαρακτήρισαν «νίκη της κοινής λογικής».

Αστυνομικοί περιπολούσαν στις γαλλικές παραλίες και έκοβαν πρόστιμο σε όποιες από τις λουόμενες τολμούσαν να παραβούν το νόμο και εμφανισθούν με «μπουρκίνι».

Ήδη υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για το μέτρο που πολλοί το χαρακτήρισαν «για γέλια και για κλάματα», αλλά οπωσδήποτε έδωσε τροφή στους Γάλλους γελοιογράφους.

Το περιοδικό «Nawak» περιγράφει σκωπτικά την υποκρισία στις αμμουδιές εικονογραφώντας δύο αστυνομικούς να ερωτούν μία καλόγρια «αν είδε κάποια να περιφέρεται με εμφανή θρησκευτικά σύμβολα στην παραλία». Η γελοιογραφία είχε 12.000 χτυπήματα στο Facebook.

Πάντως, η δικαστική απόφαση επισημαίνει ότι «οι τοπικές αρχές μπορούν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα περιορίζοντας την ελευθερία στην ένδυση αν αυτό αποτελεί κίνδυνο δημιουργίας έκρυθμης κατάστασης στη δημόσια ειρήνη».

Η αστυνομική δράση εναντίον γυναικών που είχαν εμφανισθεί με μπουρκίνι σε παραλίες των τουριστικών περιοχών των Κανών και της Νίκαιας είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση φεμινιστικών οργανώσεων.

Από τις αυθόρμητες λαϊκές αντιδράσεις: Πανό που γράφει «όχι στην απαγόρευση του μπουρκίνι»:

«Από εδώ και πέρα, είναι στην προσωπική επιλογή του οποιουδήποτε να σκέφτεται με ψυχραιμία προκειμένου να αποφεύγει με προκλητικές ενέργειες την διατάραξη της κοινής ηρεμίας και της ειρηνικής συνύπαρξης των πολιτών», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Bernard Cazeneuve.

Τις τελευταίες εβδομάδες περί τις 30 γαλλικές δημοτικές αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν την προσέλευση στις ακτές «σε όσους (όσες) μη κατάλληλα ενδεδυμένους (-ες) και δεν σέβονται τα κοινά ήθη και τις αρχές και τους νόμους της υγιεινής και της ασφάλειας των λουομένων».

Ο Σοσιαλιστής δήμαρχος της Σίσκο στην Κορσική δήλωσε πάντως, ότι θα εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση του μπουρκίνι στις παραλίες της πόλης, μετά από συμπλοκή που σημειώθηκε ανάμεσα σε Μαροκινής προέλευσης λουόμενους και ντόπιους «για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών, επειδή δεν θέλω να βρεθώ μπροστά σε νεκρούς εξ αιτίας αυτού του ζητήματος».


Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε πως η δικαστική απόφαση «χάραξε μία γραμμή στην γαλλική αμμουδιά».

Το σκίτσο ανώνυμου Γάλλου γελοιογράφου «η λοταρία της απρέπειας» είχε ήδη 10.000 χτυπήματα πριν μεταφρασθεί στα αγγλικά. Με λίγα λόγια κάνει σύγκριση στα δυτικά «ελεύθερα ήθη» κραυγάζοντας: «Ω θεέ μου γυμνή ρόγα καλύψτε την, ντροπή σας, δεν έχετε αυτοσεβασμό».

Και από την αντίθετη πλευρά της εικόνας: «Μπουρκίνι –βρεμένο ρούχο. Αλλά από την άλλη περιέχει το απαγορευμένο συστατικό μπούρκα. Αμέσως να γδυθείτε».

Η ιστορία του κώδικα εμφάνισης, είναι παλιά, για την κατά τ΄ άλλα γνωστή για τα χαλαρά της ήθη γαλλική κοινωνία. Κι όμως, η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που απαγόρευσε στις γυναίκες να κυκλοφορούν με καλυμμένο το πρόσωπό τους δημόσια, το 2010 ενώ η μαντήλα είχε απαγορευθεί στις μαθήτριες των σχολείων από το 2004.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης
Πληροφορίες από ΒΒC

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης