Ένας αριθμός ρεκόρ 137.000 μεταναστών διέσχισε τη Μεσόγειο υπό επισφαλείς συνθήκες κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2015, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι υπήρξε αύξηση της τάξεως του 83% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς λόγω των καλών καιρικών συνθηκών διπλασιάζεται η δραστηριότητα των διακινητών επίδοξων μεταναστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αριθμός των προσφύγων που διασχίζουν τη Μεσόγειο αυξήθηκε από 75.000 το πρώτο εξάμηνο του 2014 σε 219.000 στα τέλη του περασμένου έτους, αναφέρει η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίση όσον αφορά τους πρόσφυγες που έρχονται διά θαλάσσης, η οποία έχει πάρει ιστορικές διαστάσεις» προειδοποιεί η UNHCR, επισημαίνοντας ότι στη μεγάλη πλειονότητά τους οι μετανάστες αυτοί και οι πρόσφυγες εγκαταλείπουν τις χώρες τους για να γλυτώσουν από πολέμους, συγκρούσεις και διώξεις.

«Η πλειονότητα των ανθρώπων που φθάνουν διά θαλάσσης στην Ευρώπη είναι πρόσφυγες που αναζητούν προστασία από τον πόλεμο και τις διώξεις» υπογραμμίζει σε ανακοίνωση ο επικεφαλής της UNHCR Αντόνιο Γκουτέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ένα τρίτο των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών που έφθασαν μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα ή την Ιταλία εφέτος προερχόταν από τη Συρία, η οποία βρίσκεται σε πόλεμο από το 2011.

Οι άνθρωποι που επιζητούν να γλυτώσουν από τη συνέχιση της βίας στο Αφγανιστάν και από το κατασταλτικό καθεστώς της Ερυθραίας αντιπροσωπεύουν το 12% των προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της UNHCR, στην οποία επισημαίνεται επίσης ότι οι άλλες χώρες προέλευσης των μεταναστών είναι κυρίως η Σομαλία, η Νιγηρία, το Ιράκ και το Σουδάν.

Σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους τους πρώτους έξι μήνες του 2015 κατά την προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο ανήλθε σε 1.867, εκ των οποίων οι 1.308 μόνον τον Απρίλιο.

Οι τραγωδίες και τα ναυάγια του Απριλίου ανάγκασαν τους ηγέτες της Ε.Ε. να εντείνουν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο, γεγονός που μείωσε τον αριθμό των θυμάτων σε 68 τον Μάιο και σε 12 τον Ιούνιο.

Η μείωση αυτή των τραγωδιών δείχνει ότι «με σωστή πολιτική, υποστηριζόμενη από μια αποτελεσματική επιχειρησιακή απάντηση, είναι δυνατό να σωθούν περισσότερες ζωές στη θάλασσα», σχολιάζει επίσης ο Γκουτέρες.

Ο επικεφαλής της UNHCR υπογραμμίζει τέλος την ανάγκη να «συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε», προσθέτοντας ότι «για τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που εξακολουθούν να διασχίζουν τη Μεσόγειο κάθε εβδομάδα, ο κίνδυνος παραμένει πολύ υψηλός».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης