Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ενημέρωσε την Τρίτη το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι προτίθεται να διορίσει τον Βρετανό Μάρτιν Γκρίφιθς ειδικό απεσταλμένο του οργανισμού για την Υεμένη.

Τα μέλη του Συμβουλίου έχουν περιθώριο έως τις 17.00 το απόγευμα της Πέμπτης (τοπική ώρα, μεσάνυκτα ώρα Ελλάδας) για να εκφράσουν τυχόν διαφωνίες για τον εν λόγω διορισμό. Σύμφωνα με διπλωμάτες, η υποψηφιότητά του, που αποφασίστηκε έπειτα από διαβουλεύσεις εβδομάδων, αναμένεται να εγκριθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο νυν ειδικός απεσταλμένος, ο Μαυριτανός Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ, είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να παραμείνει στη θέση του μετά τη λήξη της θητείας του στα τέλη του μήνα.

Οι προσπάθειες που είχε καταβάλει στη διάρκεια της αποστολής του δεν είχαν αποφέρει κανένα αποτέλεσμα ως προς τον τερματισμό του πολέμου που μαίνεται από τον Μάρτιο του 2015 στην Υεμένη μεταξύ των σιιτών ανταρτών Χούτι και του κυβερνητικού συνασπισμού που στηρίζεται από έναν συνασπισμό αραβικών χωρών.

Και ο προκάτοχός του Τζάμαλ Μπενόμαρ παραιτήθηκε τον Απρίλιο του 2015 μετά την αποτυχία και των τεσσάρων προσπαθειών του να οριστεί ένας οδικός χάρτης για πολιτική μετάβαση στην Υεμένη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γκρίφιθς, που είναι επικεφαλής του ιδρύματος European Institute of Peace με έδρα τις Βρυξέλλες, «διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην επίλυση κρίσεων, τις διαπραγματεύσεις, τη διαμεσολάβηση και τις ανθρωπιστικές υποθέσεις», εκτίμησε ο Γκουτέρες.

Αν λάβει τη θέση, θα αντιμετωπίσει μια κατάσταση την οποία ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως».

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), 22,2 εκατομμύρια Υεμενίτες, δηλαδή το 76% του πληθυσμού, έχουν ανάγκη βοήθεια και 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με τον λιμό. Επιπλέον, περισσότερα από 2.200 άτομα πέθαναν από την επιδημία χολέρας που ξέσπασε στη χώρα τον Απρίλιο του 2017, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης