Ακόμη οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν εν μέσω των συνεχιζόμενων ταραχών στη Νικαράγουα, όπως ανέφεραν μη κυβερνητικές οργανώσεις, πανεπιστημιακοί και πηγές προσκείμενες στις Αρχές.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση παραστρατιωτικών στην πόλη Χινοτέγα (βόρεια) την Τρίτη, δήλωσε η Βίλμα Νούνιες της ΜΚΟ Νικαραγουανό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CENIDH).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ίδια, ανάμεσα στα θύματα ήταν ένα παιδί, ενώ ακόμη 25 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Πηγές προσκείμενες στην αστυνομία ανέφεραν ότι τρεις πολίτες σκοτώθηκαν και πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν όταν «ομάδες τρομοκρατών» ήγειραν οδοφράγματα στη συνοικία Σαντίνο της πόλης.

Η αντιπρόεδρος Ροσάριο Μουρίγιο, η σύζυγος του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα, γνωστοποίησε ότι τρία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος των Σαντινίστας σκοτώθηκαν στην αγροτική περιοχή Γουασλάλα, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Η Νούνιες της CENIDH κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει εξαπολύσει «βάρβαρη καταστολή» εναντίον των διαδηλωτών και των αντιπάλων της. «Η καταστολή έχει σκληρύνει (…) Αποδεκατίζουν όλες τις πόλεις» είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια Βραζιλιάνα φοιτήτρια ιατρικής σκοτώθηκε από φερόμενους ως παραστρατιωτικούς που άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου της στη Μανάγκουα αργά το βράδυ της Δευτέρας, όπως ανέφερε ο Ερνέστο Μεδίνα, αντιπρύτανης του Αμερικανικού Πανεπιστημίου (UAM) στην πρωτεύουσα της Νικαράγουας.

Η 32χρονη φοιτήτρια δεν είχε συμμετάσχει σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, αλλά είχε προσφέρει φροντίδες σε ανθρώπους που τραυματίστηκαν στα βίαια επεισόδια, ανέφερε ο Μεδίνα.

«Το κορίτσι αυτό δολοφονήθηκε ατιμωρητί για πλάκα, για το τίποτα» είπε ο Μεδίνα στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Η αστυνομία, αντιθέτως, ανέφερε ότι η Βραζιλιάνα φοιτήτρια σκοτώθηκε από ιδιωτικό φρουρό υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας εξέφρασε συλλυπητήρια στην οικογένεια της φοιτήτριας και καταδίκασε την «καταστολή που βαθαίνει» στη Νικαράγουα.

Από τη μεριά του, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς καταφέρθηκε εναντίον της «κρατικής βίας», που είναι «αναντίρρητη» στη Νικαράγουα. «Η προπαγάνδα του Ορτέγα δεν ξεγελάει κανέναν και δεν αλλάζει τίποτα. 350+ νεκροί στα χέρια του καθεστώτος. Οι ΗΠΑ καλούν την κυβέρνηση του Ορτέγα να τερματίσει τη βία ΤΩΡΑ και να διεξαγάγει πρόωρες εκλογές – ο κόσμος βλέπει!» πρόσθεσε ο Πενς μέσω Twitter.

«Τη συνεχιζόμενη βία και την κατατρομοκράτηση» στη Νικαράγουα από τις «ένοπλες ομάδες που ελέγχει ο Ορτέγα» καταδίκασε επίσης η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ, Χέδερ Νάουερτ, απαιτώντας «πρόωρες, ελεύθερες, δίκαιες και διαφανείς εκλογές» και την «προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Ορτέγα αψήφησε για άλλη μια φορά τη Δευτέρα τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, δηλώνοντας ότι θα διεξαχθούν κανονικά το 2021, όπως προβλέπεται.

Ο Μεδίνα ανέφερε ότι το φοιτητικό κίνημα που πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις δεν θα δεχθεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, αν δεν σταματήσουν οι διωγμοί των διαδηλωτών και δεν αφοπλιστούν οι παραστρατιωτικοί.

«Νέοι άνθρωποι συνεχίζουν να υφίστανται διωγμό και να απαγάγονται» είπε ο αντιπρύτανης και κατήγγειλε ότι εκατοντάδες πολίτες που συνδέονται με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν συλληφθεί από αστυνομικούς και παραστρατιωτικούς σε όλη τη χώρα.

Η κατάσταση στη Νικαράγουα, μια από τις φτωχότερες χώρες της κεντρικής Αμερικής, είναι έκρυθμη από τη 18η Απριλίου, όταν ξέσπασαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αφορμή μια αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι στα βίαια επεισόδια έκτοτε έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 350 άνθρωποι, ενώ η κυβέρνηση αναγνωρίζει λιγότερους από 50 θανάτους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης