Το ολλανδικό εργατικό κόμμα (PvdA) ακολουθεί στο εξής από κοντά στις δημοσκοπήσεις το φιλελεύθερο κόμμα VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, τέσσερις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές (σ.σ. διεξάγονται την Τετάρτη), σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Το φιλοευρωπαϊκό PvdA, επωφελείται μιας ισχυρής συνεχιζόμενης ανόδου στην πρόθεση ψήφου εδώ και δύο εβδομάδες και ο αρχηγός της κυβέρνησης δήλωσε πως οι Εργατικοί είναι «μια απειλή για την Ολλανδία», σε μια συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στη λαϊκή εφημερίδα De Telegraaf.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η άνοδος στην εξουσία του φιλοευρωπαϊκού κόμματος θα κατέληγε στην «απώλεια 76.000 θέσεων εργασίας» και σε μια κρίση του δημόσιου συστήματος υγείας, είπε.

Μια τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευήαπό το ινστιτούτο Μaurice de Hond δίνει 32 έδρες στους Εργατικούς, μόλις μία έδρα λιγότερη από το φιλελεύθερο κόμμα, για τις εκλογές κατά τις οποίες εκλέγονται 150 βουλευτές.

Ο ηγέτης των Εργατικών Ντίντερικ Σάμσον απάντησε κατηγορώντας τον αντίπαλό του ότι ανακινεί το φάσμα του «φόβου». «Νόμιζα πως θα κάναμε εκστρατεία για τις πολιτικές επιλογές μας με σκοπό να πείσουμε τους ψηφοφόρους, και όχι λέγοντας σε ποιο σημείο οι άλλοι είναι κακοί. Νομίζω πως κανείς δεν το θέλει αυτό», είπε από την Ουτρέχτη όπου βρισκόταν για την προεκλογική εκστρατεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον πολιτειολόγο Άντρε Κρόουελ, οι δηλώσεις του επικεφαλής της κυβέρνησης δείχνουν πως οι Φιλελεύθεροι βλέπουν με ανησυχία την άνοδο των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις.

Το 2010, το VVD είχε κερδίσει τις εκλογές με διαφορά μίας έδρας και αυτή τη φορά η δυναμική φαίνεται να είναι προς όφελος του PvdA, τα ηνία του οποίου ανέλαβε ο Σάμσον τον περασμένο Μάρτιο ενώ φαινόταν ανίκανο να αναλάβει δυνάμεις, με τις δημοσκοπήσεις να του δίνουν μόνο 14 έδρες στο κοινοβούλιο.

«Το εργατικό κόμμα είναι πραγματικά πολύ κοντά, και το VVD πρέπει να είναι αρκετά ανήσυχο βλέποντας πως η εκλογική στρατηγική του δεν προχωρά πολύ καλά», είπε ο Κρούουελ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης