Η κυβέρνηση της Ολλανδίας αποφάσισε να απαγορεύσει στις γυναίκες να φορούν σε ορισμένους δημόσιους χώρους ενδυμασίες που κρύβουν εντελώς το πρόσωπο, όπως η μπούρκα και το νικάμπ. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο, φέρνοντας εκ νέου στο προσκήνιο το ζήτημα της αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών.

«Οι ενδυμασίες που κρύβουν το πρόσωπο θα απαγορευτούν σε εκπαιδευτικά και νοσηλευτικά ιδρύματα, σε κυβερνητικά κτήρια και στα ΜΜΕ» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απαγόρευση δεν ισχύει πάντως για τους δρόμους παρά μόνο «σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου είναι αναγκαίο οι άνθρωποι να μπορούν να βλέπουν ο ένας τον άλλον ή για λόγους ασφαλείας» εξήγησε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε κατά την εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Δεν επιδιώκουμε ρήξη»

«Το σχέδιο νόμου δεν έχει θρησκευτικές ρίζες. Η κυβέρνηση επιδιώκει να πετύχει μια ισορροπία μεταξύ της ελευθερίας των ανθρώπων να ντύνονται όπως επιθυμούν και της δυνατότητας να επικοινωνούν και να αναγνωρίζονται» διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι όσοι παραβαίνουν τον νόμο θα τιμωρούνται με πρόστιμο έως και 405 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παλαιότερο νομοσχέδιο που είχε εισηγηθεί ο Ρούτε κατά την πρώτη περίοδο της πρωθυπουργίας του, με τη στήριξη τότε του αντιισλαμιστή βουλευτή Χέερτ Βίλντερς, προέβλεπε την πλήρη απαγόρευση των εν λόγω ενδυμασιών στους δημόσιους χώρους. «Ο όρος αυτός θα καταργηθεί αφού η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν λόγο να απαγορεύσει την μπούρκα και το νικάμπ στους δρόμους» επεσήμανε ο Ρούτε.

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση της Ολλανδίας, περίπου 500 γυναίκες φορούν μπούρκα και οι περισσότερες από αυτές περιστασιακά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης