Το 2012, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τις εθνικές εκλογές, ο Φρανσούα Ολάντ είχε στηλιτεύσει την πρόθεση της Δεξιάς να μετατρέψει την Κυριακή σε μια οποιαδήποτε ημέρα αφιερωμένη στην εργασία και τα υλικά αγαθά. Τότε, έλεγε πως «η Κυριακή είναι μια ιερή ημέρα, την οποία οι εργαζομένοι θα μπορούν να αφιερώνουν στον αθλητισμό, την οικογένεια και τον πολιτισμό».

Από τότε, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Ο Φρανσούα Ολάντ έγινε πρόεδρος και οι δεσμεύσεις φαίνεται πως μπαίνουν σταδιακά στο… χρονοντούλαπο της ιστορίας στον βωμό της ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη Δευτέρα ξεκίνησε η συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση για το ποια καταστήματα και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορούν να παραμένουν ανοιχτά για περισσότερες Κυριακές τον χρόνο. Είχε προηγηθεί η κίνηση του υπουργού Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, τον Δεκέμβριο του 2014, να καταθέσει σχέδιο νόμου που προβλέπει το άνοιγμα ορισμένων επαγγελμάτων και τη φιλελευθεροποίηση της εργατικής νομοθεσίας.

Σε μια πιρουέτα 180 μοιρών, ο πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρει τώρα ότι η κυριακάτικη ανάπαυση είναι «ένα απολίθωμα της παλιάς εποχής», υπογραμμίζοντας ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να μην αναπαύεται την Κυριακή και να εργάζεται, λαμβάνοντας φυσικά την αντίστοιχη αμοιβή.

Στα χαρακώματα το Σοσιαλιστικό Κόμμα

Η διάταξη που προβλέπει το άνοιγμα ορισμένων επιχειρήσεων 12 και όχι 5 Κυριακές τον χρόνο δίχασε το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βουλευτής Μαρτίν Ομπρί ήταν ξεκάθαρη σε άρθρο της στην εφημερίδα «Le Monde»: «Σε τι είδος κοινωνίας θέλουμε να ζούμε; Η μόνη απάντηση που έχει να δώσει η Αριστερά είναι μια κυριακάτικη βόλτα σ’ ένα εμπορικό κέντρο και η συσσώρευση καταναλωτικών αγαθών»; αναρωτήθηκε.

Από τη μεριά του ο Ζαν-Λικ Μελανσόν ήταν ακόμη πιο κατηγορηματικός: «Η Γαλλική Επανάσταση απελευθέρωσε τους Γάλλους για να τους δώσει τη δυνατότητα να είναι άνθρωποι, όχι αιχμάλωτοι ενός τυφλού καταναλωτισμού».

Ένας απρόσμενος σύμμαχος

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, προκαλεί η στάση της Καθολικής Εκκλησίας. Ο καρδινάλιος Αντρέ Βεν-Τρουά δείχνει να τάσσεται υπέρ της διατήρησης της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας αναφορικά με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, υπενθυμίζοντας πως «οι οικονομικές δυσκολίες της Γαλλίας δεν δικαιολογούν τον μη υπολογισμό των πλεονεκτημάτων που έχει η Κυριακή ως ημέρα ανάπαυσης».

Κι όλα αυτά σε μια χώρα η οποία έχει δώσει τεράστιους αγώνες τους τελευταίους δύο αιώνες για να μην εργάζονται οι πολίτες της -αρχικά- από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου με τη σιδερένια μπάλα στο πόδι και στη συνέχεια 7 ημέρες την εβδομάδα για 10 ώρες την ημέρα. Στα αυτιά των μεγάλων σε ηλικία Γάλλων πολιτών ηχούν ακόμα τα λόγια της τραγουδίστριας Ζιλιέτ Γκρεκό, η οποία τραγουδούσε το «Μισώ τις Κυριακές» (δεκαετία του ’50), ισχυριζόμενη ότι «η Κυριακή είναι για να κάνεις έρωτα, όχι άλλα πράγματα».

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης