Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα πως οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης που πολεμούν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ θα πρέπει να έχουν την υποστήριξη της Δύσης, προσθέτοντας πως ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δεν θα μπορούσε να είναι ένας σύμμαχος εναντίον των τζιχαντιστών.

Σε κείμενο της ομιλίας του Ολάντ στην ετήσια σύνοδο των πρεσβευτών της Γαλλίας, το οποίο δόθηκε εκ των προτέρων στη δημοσιότητα, τονίζεται πως «μια μεγάλη συμμαχία είναι απαραίτητη, αλλά ας το ξεκαθαρίσουμε: ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν μπορεί να είναι ένας εταίρος του αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, είναι ο αντικειμενικός σύμμαχος των τζιχαντιστών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Γαλλία θα αυξήσει την υποστήριξή της προς ιρακινές οργανώσεις, ενώ απηύθυνε εκ νέου εκκλήσεις για μια διεθνή διάσκεψη για τον συντονισμό της διεθνούς δράσης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Στην ετήσια αυτή ομιλία του, με την οποία ο Γάλλος πρόεδρος παρουσιάζει τις μεγάλες γραμμές της εξωτερικής πολιτικής του, ο Ολάντ ζήτησε επίσης από τον ΟΗΕ να οργανώσει την «έκτακτη στήριξη των λιβυκών Αρχών» για να αποκαταστήσουν τη λειτουργία του κράτους, διότι διαφορετικά, όπως δήλωσε, θα δούμε «την τρομοκρατία να επεκτείνεται σε όλη την περιοχή».

«Η κύρια ανησυχία μου σήμερα είναι η Λιβύη. Αν δεν κάνουμε τίποτε σοβαρό, τίποτε πολιτικό, τίποτε διεθνές, η τρομοκρατία θα επεκταθεί σε όλη την περιοχή» προειδοποίησε ο Φρανσουά Ολάντ, χωρίς πάντως να διευκρινίσει τις πολιτικές ή στρατιωτικές μορφές της στήριξης που θα μπορούσε να προσφέρει ο ΟΗΕ στη Λιβύη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στο θέμα της Ουκρανίας, ο πρόεδρος της Γαλλίας υπογράμμισε πως ενδεχόμενη παρουσία Ρώσων στρατιωτών στις ανατολικές περιοχές της χώρας θα ήταν «αφόρητη και απαράδεκτη».

«Αν αποδειχθεί πως Ρώσοι στρατιώτες είναι παρόντες στο ουκρανικό έδαφος, αυτό θα ήταν αφόρητο και απαράδεκτο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ολάντ, ο οποίος ζήτησε από τη Ρωσία «να σεβαστεί την κυριαρχία της Ουκρανίας» και να «σταματήσει τη στήριξή της προς τους αυτονομιστές».

«Η Ρωσία δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα είναι μια δύναμη του 21ου αιώνα, αλλά δεν θα σέβεται τους κανόνες» πρόσθεσε.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης