Ολοκληρώθηκε η μάχη που είχε ξεκινήσει ο στρατός των Φιλιππίνων πριν από πέντε μήνες εναντίον τζιχαντιστών που έχουν δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος στην πόλη Μαράουι, ανακοίνωσε σήμερα ο Φιλιππινέζος υπουργός Άμυνας.

«Ανακοινώνουμε το τέλος όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μαράουι» ανακοίνωσε ο Ντελφίν Λορενζάνα στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο ενός συνεδρίου για θέματα περιφερειακής ασφάλειας που πραγματοποιείται στο Κλαρκ, στο βόρειο τμήμα των Φιλιππίνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος Ροντρίγο Ντουτέρτε είχε ανακοινώσει την προηγούμενη Τρίτη ότι η Μαράουι, μια κυρίως μουσουλμανική πόλη που βρίσκεται στο νησί Μιντανάο στις νότιες Φιλιππίνες, είχε «απελευθερωθεί από την επιρροή των τρομοκρατών», όμως χωρίς να έχουν σταματήσει εντελώς οι μάχες.

Ο Λορενζάνα επεσήμανε ότι κανένας αντάρτης δεν αντιστέκεται πλέον, έπειτα από μια τελική σφοδρή μάχη, μετά την οποία βρέθηκαν 42 πτώματα.

«Είναι η τελευταία ομάδα μαχητών της (ισλαμιστικής οργάνωσης) Μάουτε που είχε κρυφτεί σε ένα κτήριο. Υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών και κερδίσαμε» τόνισε ο υπουργός Άμυνας. «Όλοι οι όμηροι απελευθερώθηκαν» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκατοντάδες μαχητές που έχουν δηλώσει πίστη στο ISIS κατέλαβαν στις 23 Μαΐου τον έλεγχο ολόκληρων συνοικιών της Μαράουι και στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες.

Η ανακοίνωση της «απελευθέρωσης» της Μαράουι την προηγούμενη Τρίτη από τον Ντουτέρτε έγινε μετά τον θάνατο την προηγουμένη του επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους στη νοτιοανατολική Ασία Ισνιλόν Χαπιλόν.

Ο Χαπιλόν περιλαμβανόταν στον κατάλογο των ΗΠΑ «με τους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες». Ο Ντουτέρτε, όπως και αναλυτές, τον παρουσίαζαν ως τον περιφερειακό «εμίρη» του ISIS και εγκέφαλο της πρόθεσης της τζιχαντιστικής οργάνωσης να ιδρύσει εκεί ένα χαλιφάτο.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στις 23 Μαΐου έπειτα από μια αποτυχημένη απόπειρα σύλληψης του Χαπιλόν, ο οποίος καταζητείται εδώ και χρόνια από τις Aρχές των Φιλιππίνων αρχικά ως επικεφαλής της εξτρεμιστικής οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ, η οποία έχει κάνει πολλές απαγωγές, και στη συνέχεια ως περιφερειακός επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους.

Προφανώς ο στρατός των Φιλιππίνων πιάστηκε εξαπίνης. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού της χώρας, ο Χαπιλόν είχε συμμαχήσει με την οργάνωση των αδελφών Μάουτε, που ηγούνταν ενός τοπικού ισλαμιστικού δικτύου, και οργάνωνε επί μήνες την κατάληψη της Μαράουι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης