Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω της περιόδου έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας αναφορικά με τη στρατιωτική επέμβαση στο Αφρίν της βόρειας Συρίας.

Ο εκπρόσωπος του κ. Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο Anadolu πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Τις τελευταίες ημέρες οι ΗΠΑ έχουν κλιμακώσει την κριτική τους για τις τουρκικές ενέργειες, εγκαλώντας την Άγκυρα τόσο για τις λεηλασίες που φέρεται να έχουν λάβει χώρα στην πόλη της Αφρίν όσο και για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για εκεχειρία στο σύνολο της συριακής επικράτειας.

Ο κ. Ερντογάν απάντησε κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι επιχείρησε να εξαπατήσει την Τουρκία, δίνοντας όπλα και πυρομαχικά στους Κούρδους «τρομοκράτες» του YPG.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν δύο μήνες, ΗΠΑ και Τουρκία είχαν ανταλλάξει βολές δημόσια μετά από συνομιλία του κ. Τραμπ με τον κ. Ερντογάν.

Ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει τότε πως ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε την Τουρκία να «αποκλιμακώσει» και να «μειώσει» τη στρατιωτική δράση της στο Αφρίν και να αποφύγει τις απώλειες αμάχων.

Ωστόσο, η τουρκική πλευρά έσπευσε να διαψεύσει τον Λευκό Οίκο, με το κρατικό πρακτορείο Anadolu να αναφέρει ότι η ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης «διαφέρει από την αλήθεια».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης