Σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης με τη Γερμανία προχωρεί η Τουρκία, φροντίζοντας να ρίχνει ολοένα και περισσότερο νερό στο μύλον της αντιπαράθεσης με το Βερολίνο, αντιλαμβανόμενη τις υπόγειες διεργασίες για τη δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδιστάν, καθώς και τις προσπάθειες απομόνωσης της χώρας από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου και της πρόσβασής της στην «ενεργειακή πίτα» των υδρογονανθράκων.

Στην Άγκυρα επικρατεί αναβρασμός για τη στάση των Βρυξελλών στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Έχοντας ρίξει όλο το βάρος στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, το οποίο ανοίγει τον δρόμο για τη συγκέντρωση «υπερεξουσιών» στο πρόσωπό του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -μετά την Ολλανδία- βάζει στο στόχαστρο τη Γερμανία, κάνοντας λόγο για… ναζιστικές πρακτικές και για διαφορετική προσέγγιση των διαδηλώσεων στο γερμανικό έδαφος. Με τις εικόνες από τους χιλιάδες Κούρδους που ξεχύθηκαν το Σάββατο στους δρόμους της Φρανκφούρτης, κρατώντας σημαίες του PKK και πανό που έγραφαν «Ελευθερία στο Κουρδιστάν», να κάνουν τον γύρο του κόσμου, ο Τούρκος σουλτάνος πέρασε εκ νέου στην αντεπίθεση, ζητώντας εξηγήσεις από το Βερολίνο για την απόφαση του να απαγορεύσει συγκεντρώσεις υπέρ του ΝΑΙ και να «μπλοκάρει» τη συμμετοχή Τούρκων υπουργών σε αυτές.

Πλήθος Κούρδων στην πορεία της Φρανκφούρτης

«Το καρναβάλι τελείωσε. Η κοροϊδία συνεχίζεται» είπε ο Ερντογάν, επισημαίνοντας: «Όταν τους αποκαλούν Ναζί, δεν τους αρέσει. Διαδηλώνουν την αλληλεγγύη τους. Ιδιαίτερα η Μέρκελ, η οποία καταφεύγει αυτήν τη στιγμή σε ναζιστικές πρακτικές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, φρόντισε να κατηγορήσει τη Γερμανία (και κατ’ επέκτασιν στην Ευρώπη) για… αβάντα σε «εξτρεμιστικές οργανώσεις» (συγκεκριμένα το PKK) που θέτουν σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας και τη δημόσια ασφάλεια των Τούρκων πολιτών.  

Στον πάγο οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία επικρατεί αναβρασμός στην Άγκυρα για τη στάση των Βρυξελλών όσον αφορά στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, τις οποίες φρόντισε να εκτροχιάσει η ίδια φέρνοντας εκ νέου στο προσκήνιο το σχέδιο επαναφοράς της θανατικής ποινής.

​Στο εσωτερικό της Τουρκίας συνεχίζεται η καταστρατήγηση των ατομικών ελευθεριών -κατάσταση που επιδεινώθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016Ήδη, πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαμηνύουν πως η Τουρκία απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από την Ευρώπη, προτάσσοντας ως ιδανική λύση -με βάση τη διαμορφωθείσα κατάσταση- το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο ίδιος ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ξεκαθάρισε πως μια τέτοια απόφαση από την τουρκική Εθνοσυνέλευση θα σημάνει το τέλος των συνομιλιών με την Άγκυρα.

Στο εσωτερικό, πάντως, της Τουρκίας συνεχίζεται η καταστρατήγηση των ατομικών ελευθεριών -κατάσταση που επιδεινώθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 (εξέλιξη που έλυσε τα χέρια του Ερντογάν και του επιτελείου του στο να προβεί σε διώξεις σε βάρος όσων τάσσονται υπέρ ενός «κοσμικού» κράτους). Η πλειονότητα των τουρκικών ΜΜΕ συντάσσεται με την κυβερνητική γραμμή και εξαπολύει επιθέσεις σε Ολλανδία και Γερμανία. Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Günes με τίτλο: «Χίτλερ στο γυναικείο» και τη Μέρκελ με μουστάκι, στολή των Ναζί και… μουστάκι.

Γερμανικός δάκτυλος στην απόπειρα πραξικοπήματος

Σε αυτό το πλαίσιο δεν προκαλούν έκπληξη οι νέες επιθέσεις διά στόματος Ερντογάν και του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Φικρί Ισίκ κατά της Γερμανίας.

​Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας άφησε υπονοούμενα για εμπλοκή του Βερολίνου στην απόπειρα βίαιης ανατροπής του Ερντογάν από την εξουσία

Ο μεν Σουλτάνος χαρακτήρισε Ναζί τους Γερμανούς, επισημαίνοντας: «Όταν τους αποκαλούν Ναζί, δεν τους αρέσει. Διαδηλώνουν την αλληλεγγύη τους. Ιδιαίτερα η Μέρκελ, η οποία καταφεύγει αυτήν τη στιγμή σε ναζιστικές πρακτικές. Ενάντια σε ποιον όμως; Στους αδελφούς μου, τους Τούρκους πολίτες στη Γερμανία και στους αδελφούς υπουργούς (της κυβέρνησής μου), οι οποίοι προσπάθησαν να μεταβούν στη Γερμανία για να διεξαγάγουν εκστρατεία υπέρ της διεύρυνσης των προεδρικών εξουσιών».

Ο δε Τούρκος αξιωματούχος χαρακτήρισε «τυφλό ή κουφό» τον επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών BND Μπρούνο Καλ, ο οποίος δεν αντιλαμβάνεται αυτό για το οποίο έχει… μαλλιάσει η γλώσσα της τουρκικής κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες. Ο Γκιουλέν δεν βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος, σύμφωνα με τον Καλ –τοποθέτηση που έβγαλε από τα ρούχα του τον Ισίκ, ο οποίος άφησε υπονοούμενα για γερμανικό δάκτυλο στα όσα δραματικά εκτυλίχθηκαν το περασμένο καλοκαίρι και παρ’ ολίγον να οδηγήσουν στη βίαιη ανατροπή του Ερντογάν.

«Αυτή η συμπεριφορά είναι ανεξήγητη. Μπορεί να θέλουν να κρύψουν τους πραγματικούς ενόχους. Αυτή η δήλωση προκαλεί πολλά ερωτήματα για τη Γερμανία. Μας κάνει να αναρωτιόμαστε εάν βρίσκονται (τελικά) αυτοί πίσω από το πραξικόπημα» πρόσθεσε.

Αντίδραση Γκάμπριελ: «Δείχνουμε ανοχή αλλά δεν είμαστε ηλίθιοι»

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δεν έχασε χρόνο και σήκωσε το γάντι που του πέταξαν ο Ερντογάν και ο Ισίκ, επισημαίνοντας ότι «ο πρόεδρος της Τουρκίας ξεπέρασε τα όρια».

«Δείχνουμε ανοχή αλλά δεν είμαστε ηλίθιοι. Γι’ αυτό και ξεκαθάρισα στον Τούρκο ομόλογό μου (Μεβλούτ Τσαβούσογλου) ότι εδώ ξεπέρασαν ένα όριο» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Passauer Neue Presse».

Για την τουρκική προκλητικότητα και την επιδείνωση των γερμανοτουρκικών σχέσεων τοποθετήθηκε και ο Μάρτιν Σουλτς, υποψήφιος του SPD στις γερμανικές εκλογές, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν «ανάξιες για αρχηγό κράτους».

«Η Τουρκία εξελίσσεται σε απολυταρχικό κράτος» εκτίμησε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση ARD.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης