Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε πως η πρόταση να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα της Συρίας θα μπορούσε να αποτελέσει μία πιθανή αποφυγή των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Ασιατικής χώρας.

O πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα στο δίκτυο NBC πως παραμένει δύσπιστος στο κατά πόσο η Συρία θα ακολουθήσει αυτά που θα συμφωνήσει, ωστόσο τόνισε πως προτιμά μία διπλωματική λύση της κρίσης από την εξαπόλυση στρατιωτικής επίθεσης, και ονόμασε το ενδεχόμενο να τεθούν υπό διεθνή επιτήρηση τα χημικά όπλα της Δαμασκού «μία δυνητικά θετική εξέλιξη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, σε δηλώσεις του στο ABC επανέλαβε πως αν ο πρόεδρος Άσαντ έθετε υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά του όπλα, μία επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία θα ετίθετο «οπωσδήποτε» σε παύση και πρόσθεσε: «Το θεωρώ ως μία σχετικά θετική εξέλιξη». «Ας δούμε αν μπορούμε να καταλήξουμε σε μία γλώσσα που θα μας οδηγήσει στην αποφυγή μίας επίθεσης, αλλά ταυτόχρονα θα εκπληρώνει και τους δικούς μας στόχους – κλειδιά, τη διασφάλιση δηλαδή πως αυτά τα χημικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται» κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

To ίδιο επιφυλακτικός αναφορικά με την τήρηση των δεσμεύσεων από πλευράς Άσαντ, αλλά ταυτόχρονα και θετικός στην αποφυγή στρατιωτικής επίθεσης, αν τελικά η διεθνής κοινότητα πάρει υπό τον έλεγχό της τα χημικά όπλα της Συρίας, φάνηκε και στη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN.

(Η συνέντευξη του Ομπάμα στο CNN)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, ο Μπαράκ Ομπάμα, σε συνέντευξή του σε άλλο δίκτυο, το PBS, αποκάλυψε ότι τελικά είχε την περασμένη εβδομάδα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G20, την πιθανότητα ανεύρεσης μιας πιθανής διπλωματικής λύσης σχετικά με το θέμα της Συρίας. «Συνομιλήσαμε σχετικά με το θέμα. Και αυτό αποτελεί τη συνέχεια των συνομιλιών που έχω με τον πρόεδρο Πούτιν εδώ και αρκετό καιρό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η Συρία θα μπορούσε να αποφύγει να δεχθεί μία επίθεση των ΗΠΑ από αέρος με το να θέσει τα χημικά της όπλα υπό διεθνή έλεγχο. Άλλωστε και ο μεγαλύτερος σύμμαχος του καθεστώτος στη διεθνή κοινότητα, η Ρωσία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε πως η Δαμασκός χαιρετίζει αυτή την πρόταση. 

Από την άλλη, ο υπουργός Τζον Κέρι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τη Δευτέρα με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε ότι η δήλωση που έκανε σχετικά με τη Συρία, ότι θα μπορούσε να αποφύγει μια αμερικανική στρατιωτική επέμβαση παραδίδοντας το χημικό οπλοστάσιό της, μέσα σε μία εβδομάδα, ήταν ένα «ρητορικό σχόλιο» και όχι μια συγκεκριμένη πρόταση ή τελεσίγραφο.

Σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο που συνοδεύει τον Κέρι στο ταξίδι του, ο Αμερικανός υπουργός εξέφρασε τον «σοβαρό σκεπτικισμό» του όταν ο Λαβρόφ προσφέρθηκε να προωθήσει την ιδέα αυτή.

Σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον θα εξετάσει οποιαδήποτε σοβαρή πρόταση, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί λόγο να αργοπορήσουν οι προσπάθειες που καταβάλει ο Λευκός Οίκος για να εξασφαλίσει την έγκριση του Κογκρέσου προκειμένου να προχωρήσει σε ένα στρατιωτικό πλήγμα εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκού.

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι ο Κέρι είπε πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται «να παίξουν παιχνίδια» αλλά εάν υπάρξει κάποια σοβαρή πρόταση θα την εξετάσουν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δηλώσεις Κέρι έγιναν ενώ βρίσκονταν σε πτήση από το Λονδίνο στην Ουάσινγκτον.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης