Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τις κυρώσεις που σχεδιάζουν να επιβάλουν στη Ρωσία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία προκειμένου αυτές να μην επιβαρύνουν υπερβολικά κάποια μεμονωμένη ευρωπαϊκή χώρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η Μέρκελ προειδοποίησαν τη Ρωσία ότι θα αντιμετωπίσει κυρώσεις σε τομείς της οικονομίας της συνολικά σε περίπτωση που η Μόσχα παρεμποδίσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις προγραμματισμένες για την 25η Μαΐου προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο ηγέτες συνέδεσαν την απειλή τους με τις ουκρανικές εκλογές στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν νωρίτερα στο Λευκό Οίκο, έπειτα από τη συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο, στην οποία κυριάρχησε η ουκρανική κρίση.

Ο Ομπάμα και η Μέρκελ είπαν ότι δεσμεύονται από κοινού να επιβάλουν σκληρότερες κυρώσεις, χωρίς να διευκρινίσουν ποιοι τομείς της ρωσικής οικονομίας θα στοχοθετηθούν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει πως ο επόμενος γύρος των κυρώσεων θα πλήξει τομείς ζωτικής σημασίας για τη ρωσική οικονομία, όπως η ενέργεια, η άμυνα, ο κατασκευαστικός κλάδος αλλά και ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η 25η Μαΐου δεν είναι καθόλου μακριά», υπενθύμισε η Μέρκελ. «Αν δεν καταστεί δυνατό να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, (η επιβολή) περαιτέρω κυρώσεων θα είναι αναπόφευκτη», πρόσθεσε η ίδια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης