Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προτείνει να κατανεμηθούν περίπου 200 εκατ. δολάρια σε νέες στρατιωτικές δαπάνες για να αντιμετωπιστεί το Ισλαμικό Χαλιφάτο σε χώρες της βόρειας και της δυτικής Αφρικής, δήλωσαν στελέχη του Πενταγώνου, μετά την παρουσίασης του προσχεδίου του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, του τελευταίου της προεδρίας του.

Οι αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας δεν διευκρίνισαν σε ποιες χώρες θα κατευθυνθούν οι δαπάνες. Οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους συζητούν τρόπους να ανασχεθεί η εξάπλωση της σουνιτικής εξτρεμιστικής οργάνωσης στη Λιβύη και αλλού στην Αφρική από το «Χαλιφάτο» που ανακήρυξε στα τμήματα της επικράτειας της Συρίας και του Ιράκ που έχει καταλάβει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αύξηση που προτείνεται στις αμερικανικές στρατιωτικές δαπάνες στη βόρεια και στη δυτική Αφρική εντάσσεται στο ποσό των 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που το Πεντάγωνο ζητεί να δαπανηθεί το οικονομικό έτος 2017 για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.

Αυτή «η οριακή αύξηση είναι της τάξης των περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με τη βόρεια Αφρική», είπε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι τα κεφάλαια αυτά θα αξιοποιηθούν επίσης στη δυτική Αφρική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ γνωστοποίησε την περασμένη εβδομάδα την πρόθεσή του να αυξηθούν οι δαπάνες για την αντιμετώπιση του Χαλιφάτου, παρουσιάζοντας σε αδρές γραμμές τον αμυντικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης Ομπάμα, ο οποίος ανέρχεται σε 582,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Κάρτερ δεν απέκλεισε να ζητήσει επιπλέον πολεμικές χρηματοδοτήσεις εάν χρειαστεί.

Ένα σημαντικό μέρος των 7,5 δισ. δολαρίων θα δαπανηθεί για την αγορά κατευθυνόμενων βομβών και πυραύλων. Ο Κάρτερ είχε εξηγήσει πως ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιεί τόσο πολλές κατευθυνόμενες βόμβες και πυραύλους στο Ιράκ και στη Συρία που τα αποθέματά του εξαντλούνται και χρειάζεται να επενδύσει 1,8 δισ. δολάρια για να αγοράσει 45.000 ακόμη.

Ο προϋπολογισμός της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας προβλέπει την αγορά 4.500 βομβών μικρής διαμέτρου, ενός αριθμού που είναι διπλάσιος από τον περσινό. Επίσης προβλέπει την αγορά 30.000 κιτ Joint Direct Attack Munition (JDAM) που κατασκευάζει η Boeing Co. για τη μετατροπή απλών βομβών σε «έξυπνες», κατευθυνόμενες με GPS.

Ο αντίστοιχος περσινός αριθμός ήταν 22.000. Το Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζεται να αγοράσει εξάλλου 100 πυραύλους Hellfire (Lockheed Martin Corp) για την αεροπορία ναυτικού, ενώ η ΠΑ θα αγοράσει περίπου 280.

Μέρος των 7,5 δισεκ. δολαρίων θα κατευθυνθεί στην εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των ιρακινών δυνάμεων και μαχητών στη Συρία που πολεμούν το Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Ο υποστράτηγος Βίνσεντ Στούαρτ, διευθυντής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (Defense Intelligence Agency, DIA) προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η οργάνωση επεκτείνεται στη Λιβύη, στη χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο, στη Νιγηρία, στην Αλγερία και αλλού.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν συγκριτικά περιορισμένη στρατιωτική παρουσία στην Αφρική, κυρίως σε μια βάση στο Τζιμπουτί.

Δυνάμεις του Χαλιφάτου έχουν επιτεθεί στις πετρελαϊκές υποδομές της Λιβύης και έχουν καταλάβει την πόλη της Σύρτης, εκμεταλλευόμενες το κενό εξουσίας καθώς δύο αντίπαλες κυβερνήσεις στη Λιβύη συγκρούονται για την εξουσία.

Το Πεντάγωνο λέει ότι καταρτίζει σχεδιασμούς για την αντιμετώπιση του ΙΚ στη Λιβύη, αν και τα πολιτικά εμπόδια ενδέχεται να επιβραδύνουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Ο Κάρτερ θα συναντηθεί με ομολόγους του στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει τρόπους να κλιμακωθεί η εκστρατεία εναντίον των τζιχαντιστών.

Εξάλλου την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι στην πρότασή του για τον προϋπολογισμό περιλαμβάνεται μια σημαντική επένδυση για την κυβερνοασφάλεια, κυρίως με τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων πληροφορικής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και τη μεταρρύθμιση του τρόπου με τον οποίο η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει και αντιδρά στις επιθέσεις μέσω Διαδικτύου.

Ο Ομπάμα μιλώντας σε δημοσιογράφους έπειτα από μια συνάντησή του με συμβούλους του για θέματα εθνικής ασφαλείας είπε πως οι ΗΠΑ πρέπει να αυξήσουν τις δαπάνες τους για να αναβαθμίσουν τα απαρχαιωμένα συστήματα πληροφορικής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, που είναι πολύ πίσω σε σχέση με εκείνα του ιδιωτικού τομέα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης