Η μεταβίβαση της εξουσίας στην Κούβα, όπου την Πέμπτη εξελέγη νέος πρόεδρος της χώρας ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, 58 ετών, που διαδέχεται τον 86χρονο Ραούλ Κάστρο, είναι «παράνομη», έκρινε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών Λουίς Αλμάγκρο, χαρακτηρίζοντας το κουβανικό καθεστώς «δικτατορία».

«Ο θρίαμβος της δικτατορίας επί της ελευθερίας δεν ονομάζεται επανάσταση» ανέφερε ο Αλμάγκρο. «Η προεδρική διαδοχή της οποίας γίναμε μάρτυρες στην Κούβα είναι μια προσπάθεια διατήρησης ενός καθεστώτος αυταρχικού, δυναστικού, οικογενειοκρατικού. Αυτό ονομάζεται δικτατορία» πρόσθεσε ο γ.γ. του ΟΑΚ στην ανακοίνωσή του, που τιτλοφορείται «Κούβα, μια παράνομη μεταβίβαση (της εξουσίας)».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, η εκλογή του Ντίας-Κανέλ από την Εθνοσυνέλευση της Κούβας εκτυλίχθηκε «χωρίς να υπάρξει ελεύθερη έκφραση του λαού της Κούβας».

Η ανάδειξη του Ντίας-Κανέλ ακολουθεί «δεκαετίες έλλειψης δημοκρατίας και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών» σημείωσε ο Αλμάγκρο, κατηγορώντας το «καθεστώς» της Κούβας πως «φυλακίζει και φιμώνει τους διαφωνούντες και τους αντιφρονούντες» και ότι εφαρμόζει πολιτικές πρακτικές που δεν μπορούν να είναι «αποδεκτές» εν έτει 2018.

«Οι ενέργειες του καθεστώτος είναι εξαιρετικά αρνητικές για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια» προειδοποιεί ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2017, ο Λουίς Αλμάγκρο είχε προσκληθεί στην Κούβα από μια οργάνωση αντιφρονούντων, η οποία ήθελε να του απονείμει βραβείο. Η κυβέρνηση στην Αβάνα τού απαγόρευσε την είσοδο στην κουβανική επικράτεια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης