Για «μικροπρεπή ενέργεια» εκ μέρους της Ταϊβάν έκανε λόγο ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, σχολιάζοντας την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν, για πρώτη φορά από το 1979.

«Η Ταϊβάν καταφεύγει σε μια μικροπρεπή πράξη και δεν μπορεί να αλλάξει τη δομή της “αδιαίρετης Κίνας” που έχει ήδη διαμορφωθεί από τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Ουάνγκ σ’ ένα ακαδημαϊκό φόρουμ και πρόσθεσε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιστεύω πως δεν θα αλλάξει την μακροχρόνια πολιτική της αδιαίρετης Κίνας που ακολουθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η αρχή της “αδιαίρετης Κίνας” αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της υγιούς ανάπτυξης των σινοαμερικανικών σχέσεων και ελπίζουμε ότι αυτή η πολιτική βάση δεν θα υποστεί παρεμβάσεις ούτε θα βλαφτεί με οποιονδήποτε τρόπο.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Ταϊβάν δήλωσε ότι η τηλεφωνική συνδιάλεξη Τραμπ – Τσάι Ινγκ-γουέν «είχε προσυμφωνηθεί εδώ και καιρό».

«Φυσικά οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει εκ των προτέρων πριν γίνει η επαφή», είπε ο Χουάνγκ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters , κληθείς να σχολιάσει την ανάρτηση του Τραμπ στον λογαριασμό του στο Twitter στην οποία ανέφερε πως ήταν η Τσάι εκείνη που του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί για τη νίκη του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης