Σημαντική για τις περαιτέρω εξελίξεις στη Συρία – αλλά και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή – αναμένεται να είναι η αυριανή συνάντηση στον Λευκό Οίκο του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία θα συζητηθούν επίσης το Κυπριακό και θέματα ενέργειας.

Για την Κύπρο, όπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι, ο Ερντογάν θα ζητήσει άμεση επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας και χρονοδιάγραμμα με σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης. Παράλληλα, θα επαναλάβει την τουρκική θέση ότι, χωρίς λύση του Κυπριακού, η Λευκωσία δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε έρευνες για φυσικό αέριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επισκέπτεται την Ουάσινγκτον με «απαιτήσεις» και «διαφωνίες», τόσο για την εμφύλια σύρραξη στη Συρία όσο και για άλλα ζητήματα της Μέσης Ανατολής. Όπως επισημαίνεται, μπορεί μεν ο πρόεδρος Ομπάμα και ο Ερντογάν να εμφανίζονται με «κοινές θέσεις» για τους γενικότερους στόχους και την κατάσταση που θα πρέπει να διαμορφωθεί στην περιοχή, αλλά γίνεται λόγος «ουσιαστικού χάσματος» για τους τρόπους χειρισμού και για απόψεις που διατύπωσε κατά διαστήματα ο Τούρκος ηγέτης.

Σε αρκετές σχετικές αναφορές σημειώνεται ότι κατά την αυριανή συνάντηση ο πρωθυπουργός της Τουρκίας θα επικαλεσθεί εκθέσεις για τη χρήση χημικών όπλων από τον Άσαντ, ζητώντας μια πιο επιθετική στάση από τις ΗΠΑ έναντι της Συρίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα ζητήσει τη συμβολή του για να πειστούν οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις να συμμετάσχουν σε συνομιλίες.

Όσον αφορά στο Παλαιστινιακό, εκτιμάται ότι ο Ερντογάν θα παρουσιάσει τις γνωστές θέσεις του, ζητώντας να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο στην ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία. Από πλευράς του προέδρου Ομπάμα θα συνεχιστεί η προσπάθεια για «πλήρη εξομάλυνση» των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το Ιράκ και το Ιράν θεωρείται ότι επίσης οι «συνομιλίες δεν θα είναι εύκολες». Παράλληλα, Αμερικανοί αναλυτές επισημαίνουν ότι τον τελευταίο καιρό φαίνεται ότι «απειλείται» το ευρύτερο σχέδιο της Τουρκίας να εκμεταλλευτεί την Αραβική Άνοιξη και με σκοπό να καταστεί μια «ισχυρή περιφερειακή δύναμη».

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι, παρά τις «διαφορετικές προσεγγίσεις» της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον σε θέματα της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής, η επίσκεψη στις ΗΠΑ του Ερντογάν – ο οποίος θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και άλλους Τούρκους αξιωματούχους – εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης