Μαθητές και εκπαιδευτικοί κατέβηκαν στους δρόμους της Βουδαπέστης, αντιδρώντας στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Όρμπαν. Παρά τη βροχή περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση.

Oι διαδηλωτές κατηγορούν τον Όρμπαν για συγκεντρωτισμό που επεκτείνεται και στην παιδεία, καθώς τα σχολεία ελέγχονται από την κρατική υπηρεσία και τα σχολικά εγχειρίδια ορίζονται από την κυβέρνηση, ενώ επιβλήθηκε συγκεκριμένος αριθμός ωρών παρακολούθησης μαθημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Oι μαθητές θα πρέπει να παρακολουθούν 35-38 ώρες μαθημάτων την εβδομάδα και θα πρέπει μετά να μελετούν στο σπίτι. Συνεπώς θα εργάζονται περισσότερες ώρες από έναν ενήλικα», ανέφερε ένας εκπαιδευτικός. «Η κυβερνητική πολιτική στην Παιδεία συνιστά ντροπή. Δεν θέλω να είμαι ένα παθητικό μέρος του συστήματος. Θέλω να ακουστεί η φωνή μου. Θέλω να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μου», δήλωσε μαθητής.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, ήταν μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ουγγρική πρωτεύουσα από το 2014, όταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν κατέβει στους δρόμους αντιδρώντας στην επιβολή φόρου για τη χρήση του διαδικτύου.

Ο Όρμπαν πήρε τον έλεγχο των σχολείων από τις τοπικές αρχές πριν από τρία χρόνια, όπως άλλωστε έπραξε και με ΜΜΕ ή άλλους φορείς, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα κίνημα αντίδρασης και διεκδίκησης της αυτονομίας των σχολείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην παρούσα φάση η ουγγρική κυβέρνηση βρίσκεται σε διάλογο με τους δασκάλους, ενώ προηγείται στις δημοσκοπήσεις μεσούσης της προσφυγικής κρίσης. 

Με πληροφορίες από euronews, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης