«Η Σάβτσενκο καθοδηγούσε τα πυρά όλμων εναντίον των δημοσιογράφων και των προσφύγων που βρίσκονταν κοντά μέσω τηλεφώνου», σύμφωνα με τη ρωσική εκδοχή.

Ειδικότερα, «η ενοχή της αποδεικνύεται από τον λεπτομερή έλεγχο των κλήσεων που έγιναν από το κινητό της τηλέφωνο, το οποίο κατασχέθηκε στη διάρκεια της σύλληψής της, όταν αυτή βρισκόταν πλέον στη Ρωσία». Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα «Kommersant» ο επικεφαλής της διεύθυνσης διερεύνησης εγκλημάτων που συνδέονται με τη χρήση απαγορευμένων μέσων και μεθόδων διεξαγωγής εχθροπραξιών Αλεξάντρ Ντριμάνοφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Oυκρανή στρατιωτικός είχε συλληφθεί από τους αυτονομιστές στις 18 Ιουνίου, μια ημέρα μετά τον θάνατο των ανταποκριτών.

Όπως επεσήμανε Ντριμάνοφ, στην κατοχή της ύποπτης βρέθηκε χάρτης της περιοχής, στον οποίο ήταν σημειωμένα τα τετράγωνα όπου πραγματοποιούνταν βολές πυροβολικού και όλμων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας προτίθεται να απαγγείλει ερήμην κατηγορίες σε βάρος του διοικητή του τάγματος «Αϊντάρ» Σεργκέι Μελνιτσούκ (πολεμά στη νοτιοανατολική Ουκρανία) για συνέργεια στη δολοφονία των Ρώσων δημοσιογράφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχει πλέον εξακριβωθεί -πρόσθεσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης- ότι οι άντρες που βρίσκονταν υπό τις διαταγές του ανωτέρω στρατιωτικού πραγματοποίησαν τις βολές όλμων από τις οποίες σκοτώθηκαν οι δημοσιογράφοι της ρωσικής κρατικής ραδιοτηλεορασης.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πιότρ Ποροσένκο δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αφεθεί ελεύθερη η Ουκρανή στρατιωτικός, η οποία κρατείται στην παραμεθόρια με την Ουκρανία περιοχή Βαρόνιεζ.

Όπως είχε γράψει στο Twitter ο Ποροσένκο, «Η Ναντέζντα Σάβτσενκο δίνει ένα άξιο παράδειγμα σε πολλούς άντρες. Κάνω ό,τι είναι δυνατόν για την απελευθέρωσή της».

Συνέντευξη με τη Σάβτσενκο

Την περασμένη εβδομάδα η Ναντέζντα Σάβτσενκο έδωσε την πρώτη της συνέντευξη μετά τη σύλληψη και τη φυλάκισή της. Μιλώντας στον ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό Life News, ανέφερε ότι οι πολιτοφύλακες στη νοτιοανατολική Ουκρανία δεν ήταν αυτοί που κατέρριψαν το Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών. «Οι αυτονομιστές -δήλωσε αυτή στο ΜΜΕ- έχουν όντως καλούς πολεμιστές, αλλά δεν θα μπορούσαν να καταρρίψουν αυτό το αεροπλάνο. Σήμερα όλοι λένε πως το έριξαν με το σύστημα Buk, αλλά με έναν εκτοξευτή, ακόμη και αν τον έχουν, δεν είναι αρκετό να καταρριφθεί ένα αεροπλάνο σε ύψος 10 χιλιομέτρων».

Όπως επισήμανε, για την καταστροφή ενός στόχου σε τέτοιο ύψος πρέπει να βρίσκεται σε λειτουργία ειδικό σύστημα καθοδήγησης πυρός, το οποίο διευθύνει εκπαιδευμένο άτομο.

Η Ουκρανή στρατιωτικός υποστήριξε ότι οι εχθροπραξίες στη χώρα πρέπει να σταματήσουν το συντομότερο δυνατόν. «Πιστεύω -ανέφερε- ότι είναι καιρός πλέον να δοθεί ένα τέλος σε όλο αυτό και οι πλευρές να μείνουν μόνες τους. Θα ήταν καλό να αποσυρθούν από το Ντονμπάς οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας. Οι άνθρωποι που μέχρι τώρα δεν έχουν παραδοθεί πιστεύουν πραγματικά στο δίκαιό τους και πλέον δεν θα παραδοθούν».

Όπως ανέφερε η Σάβτσενκο, τη συνέλαβαν οι αυτονομιστές στην περιφέρεια Λουγκάνσκ την επόμενη μέρα μετά τον θάνατο των δημοσιογράφων, και εκείνο το διάστημα βοηθούσε τους Ουκρανούς στρατιωτικούς στη μεταφορά των τραυματιών.

Πηγή: Kommersant

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης