Μνήμες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ξύπνησε φυλλάδιο στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ καλεί όλους τους πολίτες εβραϊκής καταγωγής άνω των 16 ετών να καταβάλουν το χρηματικό ποσό των 50 δολαρίων, προκειμένου να εκδώσουν νέα ειδικά διαβατήρια.

Σε αυτά τα καινούρια έγγραφα θα αναφέρεται ρητά πως είναι Εβραίοι!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, η εβραϊκή κοινότητα καταγγέλλει πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά στην αντιμετώπισή τους από δυνάμεις που πρόσκεινται στη Ρωσία και ονειρεύονται ένταξη του ανατολικού τμήματος της Ουκρανίας στο ρωσικό ομοσπονδιακό κράτος. Μάλιστα επικαλούνται φυλλάδιο, που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα έξω από συναγωγή στο Ντόνετσκ (πεδίο μεγάλων αναταραχών), το οποίο αναφέρει ότι είναι υποχρεωμένοι να προσέλθουν στις αρμόδιες υπηρεσίες για την έκδοση νέου διαβατηρίου και για την καταγραφή των περιουσιών τους.

Η διαμορφωθείσα κατάσταση έχει ήδη προκαλέσει τον έντονο προβληματισμό αρκετών Εβραίων, οι οποίοι εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν την Ουκρανία και να επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα τους.

Το επίμαχο φυλλάδιο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κάποιοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την εβραϊκή κοινότητα σαν εργαλείο στη σύγκρουση τους», δήλωσε ο αρχιραβίνος Πίντσά Βισέντσκι, προσθέτοντας ότι υπάρχει ανάγκη για έξτρα προστασία στους χώρους πολιτιστικής σημασίας για την κοινότητα του. Πάντως, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το περιστατικό με τα επίμαχα φυλλάδια ως ένα γεγονός «που μυρίζει προβοκάτσια».

Από τη μεριά τους πάντως αρκετοί φιλορώσοι εθνικιστές χαρακτηρίζουν «πλαστό» το φυλλάδιο και κάνουν λόγο για… ξένο δάκτυλο, που στόχο έχει να «αμαυρώσει» τον δίκαιο αγώνα τους.

Παρά την πρόσφατη συμφωνία της Γενεύης για τον αφοπλισμό παραστρατιωτικών οργανώσεων, αρκετά διοικητικά κτήρια παραμένουν υπό κατάληψη στο Ντόνετσκ από φιλορώσους εθνικιστές. Η διανομή του φυλλαδίου έγινε από άνδρες με στολές παραλλαγής, οι οποίοι φορούσαν μάσκες που κάλυπταν το πρόσωπό τους, σε μια κίνηση η οποία ξύπνησε μνήμες από τις πρακτικές της ναζιστικής Γερμανίας την εποχή του Μεσοπολέμου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης