Τουλάχιστον 4.317 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 9.921 έχουν τραυματιστεί στις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία από τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ύπατος επίτροπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν.

Ο απολογισμός αυτός των θυμάτων από τις συγκρούσεις ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τους ρωσόφωνους αυτονομιστές συντάχθηκε από κοινού από τους παρατηρητές της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που επισημαίνουν ότι πρόκειται για μετριοπαθή εκτίμηση και ότι ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκεχειρία που συμφωνήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου δεν έχει σταματήσει τη βία, καθώς αυτές τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες καθημερινά υπήρξαν κατά μέσον όρο 13 νεκροί, που συνολικά ανέρχονται σε 957 μέχρι σήμερα, αναφέρει ο επίτροπος σε σημερινή του ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών της Ουκρανίας, την οποία επικαλείται η ανακοίνωση του ΟΗΕ, ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων στη χώρα εξαιτίας των συγκρούσεων αυξήθηκε από 275.489 που ήταν στις 18 Σεπτεμβρίου σε 466.829 στις 19 Νοεμβρίου.

«Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές χρειάζεται να καταβάλουν μια πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για την επίλυση αυτής της παρατεταμένης κρίσης με ειρηνικό τρόπο και με τρόπο που συνάδει με το διεθνές δίκαιο και πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα» δήλωσε ο αλ Χουσέιν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υποστηρίζει ότι εξακολουθεί να δέχεται καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες οι ένοπλες αυτές οργανώσεις ευθύνονται για βασανισμούς, εκτελέσεις, βιασμούς, μυστικές κρατήσεις και επιβολή καταναγκαστικής εργασίας.

«Αυτές οι παραβιάσεις είναι συστηματικές και ενδεχομένως να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» ανακοίνωσε η Αρμοστεία, αφήνοντας την τελική αξιολόγηση για τη φύση αυτών των εγκλημάτων στα εθνικά και στα διεθνή δικαστήρια.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης