Την άποψη ότι η Ευρωζώνη πρέπει να επικεντρωθεί στην προώθηση της ανάπτυξης και να εγκαταλείψει την προσέγγιση που βασίζεται μόνο στις πολιτικές λιτότητας, διατύπωσε εκ νέου σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Όπως και η Γαλλία, η Ιταλία παρουσίασε ένα σχέδιο προϋπολογισμού για το 2015, το οποίο πιστεύεται ότι δεν τηρεί τους κανόνες που έχει θεσπίσει η Ε.Ε. για τη μείωση των ελλειμμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Νομίζω ότι δεν μπορούμε πλέον να αναβάλλουμε μια συζήτηση για το πώς η Ευρώπη, και ειδικά η Ευρωζώνη, θα επιδιώξει να απαλλαγεί από τα στενά όρια των προσεγγίσεων που βασίζονται αποκλειστικά στη λιτότητα και να υιοθετήσει μια [αναπτυξιακή] επιτροπή, που σήμερα λάμπει διά της απουσίας της», υποστήριξε ο Ρέντσι μιλώντας στην ιταλική Βουλή.

Ανέφερε επίσης ότι δεν τον ανησυχεί η επιστολή που αναμένεται να στείλει στη Ρώμη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας διευκρινίσεις όσον αφορά το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησής του για το 2015.

Η Κομισιόν έχει περιθώριο δύο εβδομάδων για να ειδοποιήσει τις χώρες εκείνες που κρίνει ότι τελούν σε καθεστώς «σοβαρής παραβίασης» των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας. Μπορεί να ζητήσει να υποβληθεί εκ νέου, τροποποιημένο, το σχέδιο του προϋπολογισμού των κρατών που αθετούν τους κανόνες. Για την Ιταλία και τη Γαλλία, η προθεσμία εκπνέει την 29η Οκτωβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης