Ιδιαίτερα προκλητικός παρουσιάζεται σε σχέση με τις προθέσεις της Άγκυρας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Κουντρέτ Οζερσάι.

Συζήτηση έξω από τα καθιερωμένα κανάλια έχουν ξεκινήσει οι άμεσα εμπλεκόμενοι παίκτες του Κυπριακού, σημειώνει σε συνέντευξή του στον «Φ» ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουντρέτ Οζερσάι. Αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανεπίσημη συνάντηση Αναστασιάδη – Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη, όπως και του ιδίου με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Συζητούν το Κυπριακό, όπως είπε, «έξω από το κουτί» σε μια προσπάθεια να εξευρεθούν σημεία συνεννόησης. Οι επίσημες διαπραγματεύσεις έχουν γίνει αυτοσκοπός, υποστήριξε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξέφρασε, μάλιστα, την άποψη πως θα πρέπει να αντιληφθούν οι πλευρές ότι σημασία δεν έχουν οι ταμπέλες και τα πλαίσια, αλλά η ουσία και το περιεχόμενο μιας διευθέτησης. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, έχουμε κλειδώσει το κεφάλι μας σε κάτι και επιμένουμε ότι όποιος κινείται έξω απ’ αυτό το κουτί είναι ένοχος και όποιος λέει κάτι διαφορετικό είναι κατά της λύσης. «Δεν έχουμε καταφέρει να έχουν κάποιο νόημα οι συζητήσεις μας», υπογραμμίζει.

-Η τελευταία έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό δόθηκε στη δημοσιότητα. Με βάση αυτή την έκθεση τι προοπτικές βλέπετε για επανέναρξη της διαδικασίας λύσης;

-Η κυρίαρχη λογική δεν είναι να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Διαβάζοντας την έκθεση, σημειώνω δυο βασικά στοιχεία. Κατ’ αρχάς ο ΓΓ αναφέρει πως « …φαίνεται να αναφέρεσθε σε συγκεκριμένα κείμενα, σε συγκεκριμένες συγκλίσεις και άλλα θέματα, αλλά είναι αναγκαίο στην αρχή να διασαφηνίσουμε κάποια πράγματα και να συμφωνήσετε σε ένα κοινό όραμα για την Κύπρο. Αν έχετε ένα κοινό όραμα, θα το εξετάσουμε. Αλλά αυτές δεν θα είναι διαπραγματεύσεις, θα είναι ένα είδος συζήτησης πριν από τις διαπραγματεύσεις». Αυτό αναφέρεται στην παράγραφο 27. Προσωπικά αντιλαμβάνομαι το νόημα αυτής της παραγράφου ως εξής: «Έχετε κάποιου είδους συναντίληψη για τι θα δημιουργήσετε; Ένα κοινό όραμα για το μέλλον αυτού του νησιού; Αν έχετε και υπάρχει μια μίνιμουμ ομοφωνία για το τι θα κάνετε, τότε μπορεί να αρχίσει η διαπραγμάτευση». Αυτό είναι το πρώτο στοιχείο και εδώ τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι μπορεί να υπάρξουν ορισμένες νέες ιδέες προς συζήτηση κι εμείς θα σας βοηθήσουμε σε αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στον «Φ», ο Κουντρέτ Οζερσάι δηλώνει ευθαρσώς πως η Τουρκία θα αντιδράσει στη γεώτρηση που θα πραγματοποιήσει η Exxon Mobil στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, προειδοποιώντας μάλιστα ότι ακόμα και εάν βρίσκεται μία διαδικασία συνομιλιών σε εξέλιξη, η Άγκυρα δεν θα κρατήσει χαμηλούς τόνους στην αντίδρασή της.

Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών προσθέτει ότι υπάρχουν διακηρυγμένες περιοχές που η Τουρκία θεωρεί ότι βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα προχωρήσει με τη δική της γεώτρηση σε τεμάχια που κατά την έκφρασή του «ανήκουν» στην τουρκοκυπριακή πλευρά και τα οποία έχουν αδειοδοτήσει, όπως έκανε και η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι υποστηρίζει ακόμα ότι και το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται σε μία περιοχή που και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα. Θέτει μάλιστα υπό αμφισβήτηση και άλλες περιοχές της θαλάσσιας περιοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν και κάποιες περιοχές που «μπορούμε να τις αποκαλούμε αμφισβητούμενες, διότι δεν έγιναν συμφωνίες για αυτές».

Σε σχέση με τις γεωτρήσεις στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά, ο Κουντρέτ Οζερσάι αναφέρει ότι αυτές θα γίνουν με πλοία εταιρειών και η τοποθεσία θα επιλεχθεί με βάση τα ευρήματα των ερευνών του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Σισμίκ.

Για τον χρόνο που θα γίνουν, δήλωσε ότι θα αποφασιστεί με βάση τις άλλες δραστηριότητες του πλοίου στην Αντάλια και υποδεικνύει ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της τουρκοκυπριακής κοινότητας δεν θα επηρεαστούν από το ενδεχόμενο συνομιλιών. «Άκουσα εκατοντάδες φορές από τους Ελληνοκυπρίους να δηλώνουν ότι θα συνεχιστούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί τους, το ίδιο λέμε και εμείς», αναφέρει.
Ο Κουντρέτ Οζερσάι αναφέρεται επίσης στις σχέσεις του με τον Μουσταφά Ακιντζί, αλλά και σχολιάζει τις πληροφορίες που τον θέλουν να έχει την εύνοια της Άγκυρας. Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών σημειώνει ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τον κατοχικό ηγέτη και ότι τον είχε ενημερώσει για επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: Φιλελεύθερος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης