Η ολομέλεια του Ο.Η.Ε. υπερψήφισε αργά το βράδυ της Πέμπτης το αίτημα αναβάθμισης του «status» της Παλαιστίνης σε «κράτος μη μέλος – παρατηρητή», μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές πρόκειται για μια αναμενόμενη απόφαση καθώς αρκετές χώρες είχαν εκφράσει νωρίτερα την πρόθεσή τους να στηρίξουν την προσπάθεια των Παλαιστινίων να ενισχύσουν τις πιθανότητές τους για τη δημιουργία ενός κράτους, το οποίο θα πάρει «σάρκα και οστά» χωρίς να αποτελούν μονόδρομο οι διμερείς απευθείας συνομιλίες με το Ισραήλ. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύκλο έντονων αντιδράσεων στις Η.Π.Α. και τη Γερμανία, παραδοσιακούς συμμάχους του Τελ Αβίβ, καθώς αποτελεί μια… έμμεση αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από τον Ο.Η.Ε..

Συνολικά 138 χώρες ψήφισαν υπέρ και 9 κατά, με 41 έθνη να απέχουν από τη διαδικασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(O φωτεινός πίνακας με την έκβαση της ψηφοφορίας)

Αίσθηση προκάλεσε η αποχή της Βρετανίας και της Γερμανίας, ενώ η Τσεχία, τα νησιά Μάρσαλ και ο Παναμάς ήταν ορισμένα από τα κράτη που ψήφισαν κατά, όπως έκαναν εξάλλου το Ισραήλ και οι Η.Π.Α.. Το κλίμα μέσα στην αίθουσα ήταν πανηγυρικό μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ενώ δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις όπου ορισμένοι υποστηρικτές του συγκεκριμένου αιτήματος εμφάνισαν σημαίες της Παλαιστίνης.


(Πανηγύρια στην αίθουσα)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το video με τους πανηγυρισμούς…

Η ημέρα που επελέγη για την κατάθεση του αιτήματος δεν είναι τυχαία καθώς την Πέμπτη ήταν η «Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό».

Όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, αυτή η αναβάθμιση στο «status» θα επιτρέψει στην Παλαιστίνη να συμμετάσχει και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ΔΠΔ), φέρνοντας πιο κοντά το όνειρο ενός κράτους στον πολύπαθο παλαιστινιακό λαό. Ήδη έχει αναγνωριστεί από την UNESCO, με τον διεθνή οργανισμό όμως να γίνεται αποδέκτης σκληρής κριτικής από το Ισραήλ και τους συμμάχους του, χωρίς να λείπουν και τα… οικονομικά αντίποινα με τη διακοπή της χρηματοδότησης προγραμμάτων του από τις Η.Π.Α..

Δείτε το video με την ψηφοφορία…

Πανζουρλισμός στη Δυτική Όχθη

Εικόνες από τα διεθνή Μ.Μ.Ε. δείχνουν ανθρώπους να έχουν ξεχυθεί στους δρόμους της πόλης Ραμάλα στη Δυτική Όχθη, ζητωκραυγάζοντας για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Κρατώντας σημαίες της χώρας και φωνάζοντας «ο Θεός είναι μεγάλος» δεν σταματούσαν να αγκαλιάζονται, να φιλιούνται και να χορεύουν, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στο πρόσωπο του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Mahmoud Abbas.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία θα υπάρχει ένα κράτος το οποίο θα λέγεται “Παλαιστίνη”, έχοντας αναγνωριστεί απ’ όλο τον κόσμο», τόνισε ένας από τους κατοίκους της πόλης σε δηλώσεις του στο Associated Press.

«Πλέον ο κόσμος θα ακούει τη φωνή μας», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή η ικανοποίηση στις τάξεις της Χαμάς ήταν μεγάλη, με ηγετικά της στέλεχη να τονίζουν πως η απόφαση του Ο.Η.Ε. αποτελεί ένα επιπλέον βήμα προς τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

«Αυτή είναι μια ακόμη νίκη στο δρόμο για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και είμαστε ευχαριστημένοι. Η Χαμάς θεωρεί ότι είναι μια ενιαία επιτυχία που προκαλεί χαρά στο λαό μας», τόνισε ο Ahmed Yusuf σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο. Σε αντίθεση με τη Χαμάς και τους κατοίκους στη Λωρίδα της Γάζας, η Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) και οι άνθρωποι στη Δυτική Όχθη φαίνεται να εστιάζονται περισσότερο στην οδό της διπλωματίας ως μέσου εξόδου από την κρίση στις σχέσεις.

Για τον λόγο αυτό έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές από μαχητές της ένοπλης οργάνωσης που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας για μετριοπάθεια.

Συγκινητική ομιλία από το βήμα του Ο.Η.Ε.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ), Mahmoud Abbas, τόνισε στη διάρκεια της τοποθέτησής του ενώπιον των κρατών – μελών του Ο.Η.Ε. πως η συγκεκριμένη ψηφοφορία ήταν η «τελευταία ελπίδα να συνεχίσει να υπάρχει το σχέδιο επίλυσης της κρίσης μέσω της δημιουργίας δύο ανεξάρτητων κρατών», με τον πρεσβευτή του Ισραήλ, Ron Prosor, να απαντά ότι «αυτή η υποψηφιότητα δεν προωθεί την ειρήνη αλλά την σπρώχνει πολύ πίσω».

«Η Παλαιστίνη ήρθε σήμερα ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης επειδή πιστεύει στην ειρήνη και επειδή ο λαός της, όπως έχει αποδειχθεί στο πρόσφατο παρελθόν, την έχει τεράστια ανάγκη», πρόσθεσε από το βήμα στα κεντρικά του Ο.Η.Ε. στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, την ίδια ώρα που ο επικεφαλής της ισραηλινής αντιπροσωπείας δεν σταματούσε να κοιτά με απάθεια τον ομιλητή, ο οποίος έγινε δεκτός με επευφημίες από το ακροατήριο.

«65 χρόνια νωρίτερα από τη σημερινή ημέρα η ολομέλεια των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε το ψήφισμα 181, το οποίο προκαλούσε τον διαχωρισμό της ιστορικής Παλαιστίνης σε δύο κράτη, αποτελώντας το πιστοποιητικό γέννησης του Ισραήλ. Η Γενική Συνέλευση καλείται σήμερα (χθες) να εκδώσει ένα πιστοποιητικό γέννησης και για το κράτος της Παλαιστίνης», επεσήμανε επίσης.

Στη διάρκεια της ομιλίας του δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πρόσφατη επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «Pillar of Defence», της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 170 ανθρώπων, υπογραμμίζοντας πως «δεν υπήρχε αυτή η ανάγκη των χιλιάδων επιδρομών για να θυμηθεί ο κόσμος ότι πρέπει να τελειώσει η κατοχή στα Παλαιστινιακά Εδάφη».

«Ο κόσμος πρέπει να πει τέλος στην κατοχή και τον εποικισμό στα παλαιστινιακά εδάφη», συμπλήρωσε, εκτιμώντας παράλληλα πως η λύση των δύο κρατών καθίσταται όλο και πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη.

Δείτε το video…

Από την πλευρά του ο Ron Prosor ξεκαθάρισε πως οι χειρισμοί της Παλαιστινιακής Αρχής θα προκαλέσουν νέα προβλήματα στις σχέσεις με το Ισραήλ, απομακρύνοντας την πιθανότητα μιας ειρηνικής λύσης στη χρόνια διαμάχη.

«Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί η ειρήνη είναι μέσω συμφωνιών ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές. Καμία απόφαση του Ο.Η.Ε. δεν μπορεί να “σπάσει” ένα συμβόλαιο 4.000 ετών ανάμεσα στον λαό του Ισραήλ και τη γη του Ισραήλ. Το Ισραήλ ήταν έτοιμο να ζήσει ειρηνικά με ένα παλαιστινιακό κράτος, ωστόσο οι ανησυχίες μας για την ασφάλεια πρέπει να αποτελούν τμήμα της διαπραγμάτευσης», εξήγησε.

«Για όσο χρονικό διάστημα ο πρόεδρος Abbas θα προτιμά τον συμβολισμό από την πραγματικότητα και προτιμά τα ταξίδια στη Νέα Υόρκη για ψηφίσματα του Ο.Η.Ε. από το να μεταβεί στην Ιερουσαλήμ για διάλογο, δεν υπάρχει καμία ελπίδα για ειρήνη», συμπλήρωσε, χαρακτηρίζοντας «μονομερές» το ψήφισμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος είχαν κινηθεί και εκπρόσωποι χωρών που αποτελούν παραδοσιακούς συμμάχους του Τελ Αβίβ. Ειδικότερα, τόσο η Γερμανία όσο και οι Η.Π.Α. σημείωναν πως ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος μπορεί να προκύψει μόνο μέσω διμερών διαπραγματεύσεων, όπως αυτές ορίζονται στο σύμφωνο ειρήνης του Όσλο (1993), το οποίο και αναγνώρισε την Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) ως τον μόνο εξουσιοδοτημένο φορέα της Παλαιστίνης για να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις.

Δείτε το video…

Δυσφορία Η.Π.Α. και… τιτιβίσματα Netenyahu

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, η Αμερικανίδα διπλωμάτης στον Ο.Η.Ε., Susan Rice, απηύθυνε έκκληση προς τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν νέο κύκλο ειρηνευτικών συνομιλιών και προειδοποίησε για τους κινδύνους που εγκυμονούν από μονομερείς ενέργειες.

Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α. άσκησε έντονη κριτική για την απόφαση με την οποία η Παλαιστίνη αποκτά καθεστώς «κράτους – παρατηρητή», καθώς αποτελεί μια «έμμεση» αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από τον Ο.Η.Ε..

«Πρόκειται για μια ατυχή και αντιπαραγωγική κίνηση που θέτει περισσότερα εμπόδια στην πορεία προς την ειρήνη. Έχουμε ήδη κάνει σαφές, ότι μόνο μέσω των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών, μπορεί να επιτευχθεί η ειρήνη που και οι δύο αξίζουν», εξήγησε η Hillary Clinton στη διάρκεια ομιλίας της στην Ουάσιγκτον σε φόρουμ για την εξωτερική πολιτική.

«Για δύο κράτη, για δύο κυρίαρχους λαούς, για μια βιώσιμη και ανεξάρτητη Παλαιστίνη να συνυπάρχει σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας με το δημοκρατικό Ισραήλ», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ απάντησε μέσω… Twitter στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, γράφοντας πως «με το να πηγαίνουν στον Ο.Η.Ε., οι Παλαιστίνιοι παραβίασαν τις συμφωνίες με το Ισραήλ και το Ισραήλ θα κινηθεί κατά το δοκούν». Νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει «ψεύτη» τον Mahmoud Abbas, ασκώντας σκληρή κριτική στην ομιλία που εκφώνησε από το βήμα του Ο.Η.Ε. στη Νέα Υόρκη.

Θεμέλιος λίθος

Από τον Σεπτέμβριο του 2011 όταν και έγινε γνωστή η πρόθεση του Mahmoud Abbas να καταθέσει το εν λόγω αίτημα, οι αντιδράσεις ήταν ποικίλες σε διεθνές επίπεδο.

Τότε, είχε ζητήσει από τα κράτη – μέλη την ένταξη της Παλαιστίνης ως μόνιμου μέλους στον Ο.Η.Ε., υποψηφιότητα η οποία «κόλλησε» στην ανυποχώρητη στάση των Η.Π.Α.. Ηγέτης της Φατάχ που κυριαρχεί στη Δυτική Όχθη και έχοντας κατηγορηθεί επανειλημμένα για μετριοπάθεια, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής δεν σταμάτησε τις προσπάθειες και παρακάμπτοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας, κατέθεσε αίτημα για αναβάθμιση του καθεστώτος της Παλαιστίνης σε «κράτος – παρατηρητή».

Οι Παλαιστίνιοι επεδίωκαν μέσω αυτής της αλλαγής στο «status» να πετύχουν μια αναγνώριση (έστω και έμμεση) των εδαφών που τέθηκαν υπό τον έλεγχο του Ισραήλ το 1967 στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ.

Όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera η συγκεκριμένη απόφαση του Ο.Η.Ε. θεωρείται εξαιρετικά συμβολική στον δρόμο προς τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους. Πλέον, η Παλαιστίνη θα μπορεί να συμμετέχει σε διεθνείς υπηρεσίες και σώματα του Ο.Η.Ε., συμπεριλαμβανομένου και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης (ICC).

Δείτε το video από τη συνάντηση του γενικού γραμματέα του Ο.Η.Ε. με τον Mahmoud Abbas…

Διαβάστε επίσης:
Σήμερα η «Μεγάλη Πέμπτη» για την Παλαιστίνη, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012, 10:39

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης