Ο Παναμάς και η Κίνα θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις το καλοκαίρι του 2018 με στόχο να υπογράψουν μια συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών, ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εμπορίου των δύο χωρών την Πέμπτη, καθώς η διμερής σχέση βελτιώνεται μετά την απόφαση του κράτους της Κεντρικής Αμερικής να διακόψει τις σχέσεις του με την Ταϊβάν.

Η απόφαση της κυβέρνησης του Παναμά να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας με την Ταϊβάν θεωρήθηκε μεγάλη διπλωματική νίκη του Πεκίνου, που καταφέρνει να μειώνει σταθερά τον αριθμό των χωρών που διατηρούν σχέσεις με το νησί που η Κίνα θεωρεί αποσχισμένη επαρχία της. Τον περασμένο μήνα, ένας ανώτερος κινέζος διπλωμάτης τόνισε ότι το Πεκίνο είναι διατεθειμένο να προσφέρει στον Παναμά όποια βοήθεια χρειαστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συνομιλίες γα τη συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών θα αρχίσουν τον Ιούνιο του 2018, διευκρίνισε ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας του Παναμά Αουγκούστο Αροσεμένα, ο οποίος παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον kινέζο ομόλογό του Ζιονγκ Σαν.

Ο Κινέζος υπουργός τόνισε ότι είναι σημαντικό να επιταχυνθούν οι συνομιλίες για να διευρυνθούν οι εμπορικές συναλλαγές των δύο κρατών και να βαθύνουν οι εμπορικές σχέσεις.

«Η Κίνα είναι διατεθειμένη να ωθήσει τις εταιρείες της να πάρουν ενεργά μέρος στην ανέγερση υποδομών στον Παναμά, συμπεριλαμβανομένων λιμένων, κάτι που βασίζεται σε κοινά συμφέροντα», ανέφερε ο Ζιονγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κίνα η Ταϊβάν κάνουν μια κούρσα για επιρροή εδώ και χρόνια, συχνά προσφέροντας γενναιόδωρα πακέτα βοήθειας σε αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά πλέον η Ταϊπέι δυσκολεύεται να ανταγωνιστεί το όλο και ισχυρότερο Πεκίνο.

Ο πρόεδρος του Παναμά Χουάν Κάρλος Βαρέλα, ο οποίος υπέγραψε 19 διμερείς συμφωνίες κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα, διαβεβαίωσε σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην κινεζική κρατική τηλεόραση τον Σεπτέμβριο ότι η απόφασή του η χώρα του να διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Ταϊβάν και να αποκτήσει δεσμούς με την Κίνα δεν είχε καμιά σχέση με την «διπλωματία του βιβλιαρίου επιταγών».

Τον Οκτώβριο ένας όμιλος στον οποίο συμμετέχει η China Harbour Engineering Company Ltd (CHEC) άρχισε να κατασκευάζει ένα λιμάνι για κρουαζιερόπλοια, ένα έργο κόστους τουλάχιστον 165 εκατομμυρίων δολαρίων, την πρώτη κοινοπραξία που ανακοινώθηκε από τις δύο χώρες αφότου απέκτησαν διπλωματικές σχέσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης