Χαρές και πανηγύρια στην Αβάνα κατά την άφιξη του πρώτου αμερικανικού κρουαζιερόπλοιου έπειτα από σχεδόν 40 χρόνια.

Δεν έλειψαν, πάντως, και αντιδράσεις στο Μαϊάμι από Κουβανούς εξόριστους οι οποίοι κατηγόρησαν τον Μπαράκ Ομπάμα ότι με την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων ενισχύεται το καθεστώς των αδελφών Κάστρο​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας τον Δεκέμβριο του 2014 άνοιξε τον δρόμο για την ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων, με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να δίνει έμφαση στην προώθηση της κρουαζιέρας προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομία της νησιωτικής χώρας. Στο «Adonia», το οποίο αφίχθη στο λιμάνι της πρωτεύουσας ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα, βρίσκονται 704 επιβάτες, πολλοί εκ των οποίων γεννήθηκαν στις ΗΠΑ από Κουβανούς εξόριστους και δεν είχαν την ευκαιρία μέχρι στιγμής να επισκεφτούν τη χώρα καταγωγής τους.

Οι κάτοικοι στην Αβάνα υποδέχτηκαν με θέρμη το αμερικανικό κρουαζιερόπλοιο. Κρατώντας εθνικές και αμερικανικές σημαίες, δεν σταματούσαν να επευφημούν. Σε δηλώσεις τους έκαναν λόγο για μια σημαντική κίνηση που «σπάει» τον πάγο, επαναλαμβάνοντας ότι έχει έρθει η στιγμή οι έριδες του παρελθόντος να σταματήσουν να επηρεάζουν το παρόν και το μέλλον της χώρας τους. Αρκετοί από αυτούς θεωρούν ότι ο τουρισμός θα βελτιώσει την οικονομική τους κατάσταση, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αντικρίσουν συγγενείς τους που -λόγω του εμπάργκο- έχουν να τους δουν ακόμα και δεκαετίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν έλειψαν, πάντως, και αντιδράσεις στο Μαϊάμι από Κουβανούς εξόριστους οι οποίοι κατηγόρησαν την αμερικανική κυβέρνηση και τον Μπαράκ Ομπάμα ότι με την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων ενισχύεται το καθεστώς των αδελφών Κάστρο, το οποίο ευθύνεται για κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων ελευθεριών. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης