Την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην ενεργειακή πολιτική της Α. Μεσογείου εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δ. Παπαδημούλης, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες υπό τον τίτλο “Ενεργειακό Σχέδιο της Aνατολικής Μεσογείου” (EastMed Energy Roundtable).

«Η τριμερής συνεργασία που προωθούν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ μαζί με την Αίγυπτο, θα αυξήσει τις γεωπολιτικές ισορροπίες, θα ενισχύσει την οικονομική συνεργασία και τις επενδύσεις και πάνω απ’ όλα, θα αποδείξει ότι η Ενέργεια μπορεί να γίνει ένα πεδίο πολιτικής, όπου πολλοί διαφορετικοί παίκτες μπορεί να έχουν αμοιβαία οφέλη», είπε ο κ. Παπαδημούλης, τονίζοντας ότι «η συνεργασία αυτή έρχεται σε αντίθεση με τον αρνητικό ρόλο που παίζει αυτή την περίοδο, η Τουρκία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στις «πολλαπλές» επιπτώσεις της ενεργειακής συνεργασίας, είπε ότι «η οικοδόμηση ενός ασφαλούς ενεργειακού διαδρόμου θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα ενισχύσει την πολιτική και οικονομική συνεργασία και θα ενδυναμώσει τις προσπάθειες για την επίλυση των συγκρούσεων», υπογραμμίζοντας ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αποφασισμένο να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση». Επεσήμανε τις δυνατότητες του Ενεργειακού Σχεδίου της Ανατολικής Μεσογείου «ως προς τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων και της προσφοράς», σημειώνοντας ότι «η ΕΕ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από έναν προμηθευτή φυσικού αερίου, που περιορίζει τις δυνατότητες συνεργιών της».
Το Ενεργειακό Σχέδιο της Ανατολικής Μεσογείου, είπε, «είναι τεχνικά και οικονομικά βιώσιμο και ανταγωνιστικό, σε σύγκριση με άλλες επιλογές για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην ΕΕ».

Ο κ. Παπαδημούλης έθεσε τον προβληματισμό «αν χρειαζόμαστε να αναβιώσει ένα μοντέλο με βάση το λιγνίτη;» και «αν πρέπει να εξαρτώμαστε μόνο από το πετρέλαιο, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», ενώ ως προς τις ΑΠΕ είπε ότι η αγορά είναι ανοικτή και ότι η Ελλάδα οφείλει να ευθυγραμμιστεί με τα ευρωπαϊκά Περιβαλλοντικά Πρότυπα και γι’ αυτό έχει μειώσει τη χρήση λιγνίτη κατά 40% και τις εκπομπές CO2 κατά 31%, κατά την περίοδο 2005-2015.

Δίνοντας την οικονομική και αναπτυξιακή διάσταση του ενεργειακού τομέα, ανέφερε τα στοιχεία της Ελληνικού Ενεργειακού Φόρουμ, σύμφωνα με τα οποία, πάνω από 66.500 νέοι επιστήμονες, εργαζόμενοι και μηχανικοί μπορούν να αποφύγουν να μεταναστεύσουν, έχοντας βρει δουλειά στον τομέα της Ενέργειας έως το 2030. Συνοψίζοντας, είπε ότι το Ενεργειακό Σχέδιο της Α. Μεσογείου πρέπει να προχωρήσει γιατί θα συμβάλει «στη δημιουργία ενός ισχυρού ενεργειακού τομέα, σε ποιοτικές θέσεις εργασίας και παροχή Ενέργειας για τις κοινωνίες μας, με σεβασμό στο περιβάλλον. Είναι μια συλλογική προσπάθεια, μια Ευρωπαϊκή, αλλά και εθνική προσπάθεια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης