Ένας παράλυτος άντρας κατάφερε να περπατήσει και πάλι χάρη σε μία καινοτόμο θεραπεία κατά την οποία μεταμοσχεύθηκαν κύτταρα από τη μύτη στον νωτιαίο μυελό του. Για τη συγκεκριμένη θεραπεία συνεργάστηκαν επιστήμονες και γιατροί από την Πολωνία και την Αγγλία.
Ο λόγος για τον 40χρονο Ντάρεκ Φιντύκα, ο οποίος, το 2010, μετά από επίθεση που δέχτηκε στην πλάτη με μαχαίρι, είχε παραλύσει από το στήθος και κάτω. Τα δυνατά χτυπήματα τού διέλυσαν τον νωτιαίο μυελό, καθώς απέμεινε άθικτη μόνο μία μικρή λωρίδα στη δεξιά μεριά του σώματός του.
Με την πρωτοποριακή αυτή θεραπεία, ο Φιντύκα μπορεί και περπατάει ξανά με τη βοήθεια ενός «πι» και οι θεράποντες ιατροί εκτιμούν ότι σε ορισμένα χρόνια θα έχει τη δυνατότητα να περπατάει χωρίς καμία υποστήριξη.
Επικεφαλής της χειρουργικής ομάδας ήταν ο δρ. Πάβελ Ταμπάκοφ, νευροχειρουργός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Βρότσλαβ, στη νοτιοδυτική Πολωνία, ενώ επικεφαλής της ομάδας των Άγγλων επιστημόνων ήταν ο καθηγητής Τζοφ Ρέιζμαν, προϊστάμενος του Τμήματος Νευρικής Αναγέννησης του Ινστιτούτο Νευρολογίας του «University College of London».
Όπως δήλωσε ο δρ. Ρέιζμαν, το επίτευγμα αυτό «είναι πιο εντυπωσιακό από τον άνθρωπο που περπάτησε στο φεγγάρι».

Η συνολική θεραπεία πραγματοποιήθηκε σε δύο στάδια. Στο πρώτο, αφαιρέθηκε από το πίσω μέρος της μύτης του κ. Φιντύκα ο ένας από τους οσφρητικούς βολβούς, με σκοπό την απομόνωση των οσφρητικών ενθυλακωμένων κυττάρων (OECs) που υπάρχουν σε αυτόν. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες καλλιέργησαν εργαστηριακά τα «OECs» του Φιντύκα και δύο εβδομάδες αργότερα, πέρασαν στη δεύτερη φάση της θεραπείας, μεταμοσχεύοντας περίπου μισό εκατομμύριο κύτταρα στο αριστερό τμήμα του νωτιαίου μυελού του που ήταν διαλυμένο. Για τη μεταμόσχευση χρειάστηκαν περίπου 100 μικροεγχύσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν πάνω και κάτω από το σημείο της ρήξης. Εκτός από τις μικροεγχύσεις, ο κ. Φιντύκα υποβλήθηκε και σε μεταμόσχευση τεσσάρων λεπτών λωρίδων νευρικού ιστού από τον αστράγαλό του, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως νευρικές «γέφυρες» στο κενό των 8 χιλιοστών που υπήρχε στο νωτιαίο μυελό. Εκτός των άλλων, έχουν ανακτηθεί οι αισθήσεις της ουροδόχου κύστεως, των εντέρων, καθώς και της σεξουαλικής λειτουργίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι φανταστικό να βλέπουμε πώς είναι εφικτή η αναγέννηση του νωτιαίου μυελού, κάτι που καιρό τώρα πιστεύαμε πως μπορεί να πραγματοποιηθεί», δήλωσε ο δρ Ταμπάκοφ.
Οι γιατροί σημειώνουν πως το γεγονός ότι τα μοσχεύματα προήλθαν από τον ίδιο τον ασθενή, σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος απόρριψης από τον οργανισμό, όπως συμβαίνει με τις κλασικές μεταμοσχεύσεις. Επιπλέον, οι μαγνητικές τομογραφίες στις οποίες τον υπέβαλλαν, έδειξαν πως το κενό που υπήρχε στο νωτιαίο μυελό έχει γεμίσει σε ικανοποιητικό βαθμό.
«Όταν δεν νιώθεις σχεδόν το μισό σώμα σου αισθάνεσαι αβοήθητος και απελπισμένος, αλλά όταν οι αισθήσεις αρχίζουν να επανέρχονται, είναι σαν να ξαναγεννιέσαι», δήλωσε ο Φιντύκα.
«Αυτό που έμαθα από την περιπέτειά μου είναι ότι ποτέ δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε τον αγώνα, διότι κάποια πόρτα θα ανοίξει στη ζωή», συνέχισε.

Επιμέλεια: Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης